Na zvezo svobodnih sindikatov se je v zadnjem mesecu obrnilo okoli 2 tisoč delavcev, ki jih je zanimalo ali so njihove plače obračunane pravilno.

Na zvezo svobodnih sindikatov se je v zadnjem mesecu obrnilo okoli 2 tisoč delavcev, ki jih je zanimalo ali so njihove plače obračunane pravilno.

Minimalno plačo v javnem sektorju prejema okoli 7 tisoč, v gospodarstvu pa okoli 33 tisoč delojemalcev. Sindikati ugotavljajo, da so bile plače pravilno obračunane kar v 80ih odstotkih. V petini primerov so zabeležili kršitve. Največ so jih odkrili pri manjših delodajalcih, tistih, ki zaposlujejo agencijske delavce ter tudi v dejavnosti zasebnega varovanja. Izvršni sekretar svobodnih sindikatov za teritorialno organiziranje Boštjan Medik ugotavlja, da delodajalci nekatere dodatke še vedno vštevajo v minimalno plačo:

Kršitve so se navezovale tudi na to, da so delodajalci ukinili ali pa znižali dodatek za delovno dobo na nivoju podjetja. To je možno zgolj na nivoju kolektivne pogodbe dejavnosti, na pa na nivoju podjetja.

Največ kršitev pa so ugotovili pri obračunu nadomestila plače za čas bolniške odsotnosti, dopusta in praznikov. Mnogi delodajalci ta nadomestila določijo na podlagi osnovne plače, in ne povprečne plače v zadnjih treh mesecih, kot bi bilo treba. Po mnenju sindikatov gre za sistemsko napako – lahko da je to možnost razvil ponudnik računalniškega sistema, delodajalci pa so jo izkoristili.

Sicer pa so se minimalne plače z novim letom zvišale na 940 evrov bruto – in pred uvedbo novega zakona se je večino časa omenjalo 700 eurov neto – ampak mnogi delojemalci tega zneska niso prejeli. Zakaj? Pri nas imamo bruto sistem izračuna plač, neto prejemek je odvisen od posameznikovih olajšav. Če posameznik pri izračunu ni sproti uveljavljal višje dodatne splošne olajšave, ki bi mu pripadala glede na letni dohodek, potem je prejel nižji znesek od 700 evrov. Dejstvo je, da mora delodajalec sam oceniti ali bo uveljavil višjo splošno olajšavo razlaga sindikalistka Andreja Poje

Če posameznik oceni, da na letni ravni ne bo zaslužil več kot 13 316 evrov dohodka, potem naj od delodajalca zahteva, da mu pri izračunu neto plače upošteva višjo dodatno splošno olajšavo. Tako bo njegova neto plača znašala 700 evrov neto v primeru, da je zaslužil 940 evrov bruto in da nima uveljavljenih vzdrževanih družinskih članov.

Če ima delavec vzdrževane družinske člane, potem bo njegova neto plača še višja.

Urška Valjavec