Kako naj se maturanti doma pripravijo na maturitetni esej? Kako naj obdelajo tista Cankarjeva dela, ki jih v šoli niso? In kaj je značino za pisanje našega največjega pisatelja?

Kako se doma pripravljati na maturitetni esej? Konkretni napotki in zanimiva izhodišča dijakov in strokovnjakov

Ker z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport še ni prišla informacija o tem, da letos mature ne bo mogoče izpeljati, vam bomo tudi na Prvem maturantom poskusili čim bolj priskočiti na pomoč in jim v prihodnjih tednih v poslušanje ponudili različne vsebine, ki smo jih naslovili Prvi na maturi. Marec in april sta, kar zadeva maturo, ključna predvsem za priprave na maturitetni esej, zato bomo pogledali, kako se maturanti za ta prvi del splošne mature pripravljate doma.

Profesorico slovenščine na Gimnaziji Poljane Katarino Torkar Papež smo prosili, da vam da nekaj nasvetov o tem, kako lahko zdaj doma na daljavo poteka priprava, dr. Primoža Viteza s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pa, da oriše čas, v katerem je Ivan Cankar ustvarjal in deloval. Tematski sklop letošnjega maturitetnega eseja je namreč V svetu Cankarjeve dramatike, obvezna besedila pa so 4 Cankarjeva dela: Za narodov blagor, Kralj na Betajnovi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski in Hlapci. Kako potekajo priprave na daljavo, kaj maturanti še lahko naredijo v prihodnjih dneh, kako naj obdelajo delo, ki jih je mogoče še ostalo, kje naj iščejo skupne  točke in razlike med deli? V kakšnem obdobju in okolju je deloval Cankar in kakšen je bil njegov moralno-etični nazor?

Katarina Torkar Papež tistim, ki se še niso poglobili v katero izmed del, svetuje, da knjigo še enkrat preberejo počasi, si zraven pišejo opombe, označujejo pomembne misli, lahko tudi nerazumljive dele, ali pa dele, ki jih spominjajo na idejo, ki so jo zasledili že v katerem drugem Cankarjevem delu. Ta spoznanja ali vprašanja je smiselno deliti z učitelji, saj morajo pri tem mladi paziti tudi na jezikovno ustreznost, pravi profesorica na Gimnaziji Poljane. In dodaja:

“Zelo pametno je napisati tudi predstavitve vseh glavnih likov dram. Se pravi, opisati njihovo zunanjost, način življenja, povzeti življenjsko zgodbo in označiti značaj – osebnost, odnos do sebe, do drugega, življenjski nazor, čustva. Hkrati je vredno še posebej izpisati samo oznako osebe. Namreč, brez predstavitev ali oznak oseb ni mature.” 

Pri tem si lahko mladi pomagajo z razpredelnico, saj je likov in dogodkov v vseh štirih dramah veliko. Vanjo si lahko zapišejo tudi primere različnih literarnih prvin in estetskih sredstev, ki jih Cankar spretno vključuje v svoja dela in z njimi ustvarja komičnost besedila in poudarja svoje kritično naravnano pisanje. Katarina Torkar Papež je v oddaji navedla primere iz satirične drame Hlapci.

Estetska sredstva v Hlapcih:

  • satira (posmehljiva, zabavljiva, grenka kritika, ki izhaja iz idealne predstave o svetu): obnašanje učiteljev pred volitvami ali po njih (čiščenje knjižnice pove, kako družba gleda na umetnika in umetnost – le skozi idejno in politično optiko, ne pa skozi estetsko)
  • ironija (posmeh v videzom resnosti, ki uporablja nasprotni pomen namesto pravega in tako doseže močnejši učinek kot neposredno norčevanje): Primer so besede učiteljice Geni, ki na isto ravnino postavlja duhovno prizadevanje in materialne dobrine: “Nazadnjaštvo je dobro, naprednjaštvo je dobro, najboljše pa so pečene piške.” ali “Meni je prav. Spokorimo se. Kupila sem si paternošter.”
  • sarkazem (ko v ironiji začneta prevladovati kritičnost in napadalnost, smeh pa izginja): Jerman je najprej ironičen, ko pove resnico o učiteljevi raztrgani suknji in volitvah, v sarkazem pa preide, ko označi ostanek slovenskega naroda po protireformaciji kot smrdljivo drhal in ko na zborovanju pokaže na gorečnost hlapčevskega duha. Drugi priemr sarkazma: nastopi sovražni žensk.
  • karikatura (sredstvo pretiravanja in s tem smešenja dramske osebe): skoraj vsi učitelji v Hlapcih so karikirani, že njihova imena povedo veliko. Na primer transformacija Minke – njen izgled pred in po volitvah, njeni moralni in vzneseni govori pa ostanejo enaki, le da so pred volitvami usmerjeni proti “črnim srajcam”, po volitvah pa proti Jermanu.
  • groteska (popačena slika realnosti, kaže se skozi nenavadne, sprevržene like, ki so hkrati smešni in grozljivi, groteska zbuja občutke nemoči, nereda, nesmisla): pijani Pisek, ki sramoti Jermana, in nori Nace.

 

Špela Šebenik