Ker je trenutno situacija v naši državi posebna, bo posebna tudi oddaja Gymnasium. V njej bodo namreč besedo dobili vsi tisti mladi, ki v teh dneh na najrazličnejše načine sodelujejo pri preprečevanju širitve novega koronavirusa. Takih mladih, ki so nesebično ponudili svojo pomoč, in se izpostavili, je, kot boste slišali, zelo veliko. Seveda pa v oddajo nismo mogli umestiti čisto vseh, ki jim gre zahvala za njihovo delo. Del pogovorov, ki sva jih pripravila Aleš Ogrin in Špela Šebenik, smo z mladimi opravili že včeraj in ker se stanje na terenu zelo hitro spreminja, je bil morda skozi današnji dan že sprejet kakšen nov ukrep, a informacije v oddaji so kljub temu točne. Štejejo pa seveda zgodbe in navodila mladih, ki jih boste slišali.

Veliko mladih deluje v najrazličnejših strukturah, v katerih opravljajo številne naloge

Ker so ta hip razmere v naši državi posebne, bo posebna tudi oddaja Gymnasium. V njej bodo namreč besedo dobili vsi tisti mladi, ki v teh dneh na najrazličnejše načine sodelujejo pri preprečevanju širitve novega koronavirusa. Takih mladih, ki so nesebično ponudili svojo pomoč in se izpostavili, je, kot boste slišali, zelo veliko. Seveda pa v oddajo nismo mogli umestiti čisto vseh, ki jim gre zahvala za njihovo delo. Del pogovorov, ki sva jih pripravila Aleš Ogrin in Špela Šebenik, smo z mladimi opravili že včeraj in ker se stanje na terenu zelo hitro spreminja, je bil morda skozi današnji dan že sprejet kakšen nov ukrep, a informacije v oddaji so kljub temu točne. Štejejo pa seveda zgodbe in navodila mladih, ki jih boste slišali.

Zelo aktivni so v teh dneh študentje medicine. Ti delujejo v posebnem klicnem centru, kjer pod nadzorom strokovnjakov študentje višjih letnikov odgovarjajo na vprašanja tistih, ki pokličejo. Prav tako pa so k varstvu otrok zdravstvenih delavcev pozvali vse svoje člane, je pojasnil generalni sekretar Zveze študentov medicine Slovenije Boris Podobnik.

Na pobudo Društva študentov medicine Maribor in krovne organizacije Zveze študentov medicine Slovenije smo se odločili, da bomo ustanovili elektronski naslov in na ta naslov (pomoc@medicinec.si) nas lahko kontaktirajo zdravi študenti, ki so pripravljeni na prostovoljno ponujanje varstva za otroke zdravstvenih delavcev, ki drugače ne morejo zagotoviti varovanja svojih otrok. Študentje medicine so po meni dostopnih podatkih organizirani in vključeni v pomoč na precej ravneh. Tu bi omenil obe naši lokalni društvi z obeh medicinskih fakultet – Društvo študentov medicine Maribor in Društvo študentov medicine Slovenije. Ti so že na začetku delovanja začeli promovirati ukrepe, ki jih priporočajo NIJZ in druge pristojne službe. V manjšem obsegu so študentje medicine vključeni tudi v različne segmente civilne zaščite oziroma Rdečega križa Slovenije. Sam pomagam v enem izmed zdravstvenih domov, v katerem delujem že nekaj časa.

V okviru Rdečega križa Slovenije na terenu delujejo tudi mladi bolničarji. Jan Hočevar je bil na mejnem prehodu Krvavi Potok prejšnji konec tedna.

Organizirane imamo tri izmene. Naša glavna naloga je spremljanje potnikov, ki prečkajo mejo. Te najprej ustavijo policisti in jih vprašajo, kam so namenjeni in od kod so prišli. Mi jih vprašamo po znakih morebitne bolezni in jim izmerimo temperaturo. Tam imamo postavljeno točko, imamo šotor z vso opremo, mi se seveda oblečemo v zaščitno obleko, nadenemo očala in masko, imamo dvoje rokavice. Na voljo imamo tudi razkužila in brezstični merilec temperature. Slovenske državljane tako ali drugače spustimo domov. Če bi imeli kakršne koli znake, moramo obvestiti zdravnika, ki mu pojasni, da mora poklicati osebnega zdravnika, ki mu bo dal nadaljnje napotke. Če so tam nekateri, ki jih ne smemo spustiti naprej, jih zavrne policija.

Ker so zaprte tudi vse izobraževalne ustanove, sta temu svoje delovanje prilagodili tudi dijaška in študentska organizacija Slovenije. Svetovalka predsedstva Dijaške organizacije Slovenije Lucija Karnelutti je predstavila, kakšne projekte in nasvete so pripravili za tiste, ki se izobražujejo.

Prek svojih kanalov skušamo doseči čim večje število mladih in jih obvestiti o preventivnih ukrepih in o nadaljevanju njihovega šolanja. Nekateri dijaki so od šol dobili vnaprej pripravljene razpredelnice in delovne načrte, ki jim bodo sledili v prihodnjih tednih. Med tem nas drugi opozarjajo na preobremenjenost sistemov, kot so e-asistent in spletne učilnice, kar seveda otežuje delo od doma in dostop do potrebnih učnih vsebin. Veliko srednjih šol se v primerjavi s fakultetami ni odločilo za izvedbo webinarjev, torej spletnih predavanj. Pri tem se seveda pojavlja vprašanje, kako se bodo šole prilagodile v prihodnjih tednih, ko bodo dijaki morali napredovati s snovjo in seveda utrjevati snovi za maturo. Na žalost nimamo informacij v zvezi z izvedbo mature in izpitnih rokov na fakultetah. Dijaška skupnost Ljubljana se je v tem času odločila začeti projekt Vredni tedni, s katerim bo priskočila na pomoč dijakom z izvedbo brezplačnih webinarjev, ki bodo v prihodnjem tednu pokrivali vse maturitetne predmete in pri katerih bo mogoče vzpostaviti kontakt med dijaki in študenti, ki bodo v času dela na daljavo na voljo za vsa vprašanja in nejasnosti glede maturitetne snovi.

Projektu Vredni tedni se lahko maturanti pridružite od ponedeljka. Brezplačni webinarji oziroma videokonference bodo potekali vsak dan med 23. in 28. marcem,  ob 11. in 15. uri. Za več informacij obiščite Facebook profil Dijaške skupnosti Ljubljana.

Aleš Ogrin, Špela Šebenik