Etnofonija

Sodobna etnofuzijska potovanja štajerskega tolkalca Damirja Mazreka

Album prvenec »Oko« s svojim zagretim soočanjem z etnoglasbenimi jeziki Balkana in Levanta prijetno sede v ušesa, pri čemer v skladbah nastavi kar nekaj možnih poti za nadaljnje delo.

mazrek
foto: AlCovFR

Štiridesetletni štajerski tolkalec Damir Mazrek ima romske korenine. Oče ga je skušal navdušiti za harmoniko pa se je že v najstniških letih zapisal ritmom in tolkalom. Vrata v svet afriških in balkanskih ritmov so mu odprle glasbene delavnice botra živahne mariborske tolkalske scene Nina Moreškiča. Zatem so ga glasbena pota vodila v Afriko, Azijo, po Evropi in seveda tudi na Balkan. Osvajal je znanja iz bogate zakladnice zahodnoafriške poliritmije, se v Španiji posvečal flamenku in se v Turčiji in na Balkanu učil tamkajšnjih neparnih ritmov. Vedno bolj ga vleče tudi indijska klasična glasba. Pri tem je kot avtor in glasbenik pustil pečat v številnih in zelo različnih projektih. Damir Mazrek je tudi eden temeljnih dejavnikov društva Baobab, ki je osredotočeno na promocijo zahodnoafriške kulture. Prav Baobab je izdajatelj njegovega albuma prvenca z naslovom »OKO«, ki ga bomo predstavili v tokratni Etnofoniji. Z njim se je lotil sodobnega etnofuzijskega branja glasbenih jezikov Balkana, Sredozemlja in Bližnjega Vzhoda. O albumu je zapisal naslednje. »Oko simbolizira mejo med notranjim in zunanjim svetom vsakega posameznika, OKOli in OKOli  pa podira meje individualnega in nas skozi energični in hkrati čutni glasbeni tok, ki ga proizvajajo glasbeniki, poveže in s tem nudi možnost širšega videnja oziroma zaznavanja glasbene podobe.«
Mazrekov album »OKO«, ki je izšel v začetku februarja letos, je nastal na snemanjih v Mariboru in Skopju. Glasbeniško jedro na njem ob Mazreku na številnih tolkalih sestavljata še njegova bližnja sodelavca, tudi člana njegovega tria, priznani mariborski pianist Kristijan Korat in prav tako ugledna akademsko izobražena makedonska romska večinstrumentalistka Bajsa Arifovska na kavalu, klarinetu in tamburi.

 

Poslušanje:

  1. MIRIM Damir Mazrek
  2. 42124 Damir Mazrek
  3. ORO Damir Mazrek

 

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

 

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih