V teh razmerah, ko čutimo vpliv koronavirusa na naše vsakdanje navade, se porajajo številna vprašanja, med drugim tudi, kako je v primerih, kjer so starši ločeni in imajo z bivšim partnerjem sodno določene stike glede otrok? Namreč, stiki otrok s starši so praviloma določeni s sodnimi odločbami, ki so izvršljive. Upoštevajoč pravna pravila je potrebno dosledno spoštovanje veljavnih sodnih odločb. Glede na trenutno situacijo pa je prav tako potrebno dosledno spoštovanje veljavnih preventivnih in drugih ukrepov za zmanjšanje možnosti širjenja oziroma preprečevanja okužbe ter spoštovanje navodil pristojnih organov oziroma služb v zvezi s koronavirusom. – kako naj torej ukrepajo v danih razmerah vsi vpleteni – ali se morajo še vedno striktno držati določenih stikov in obiskov? Tina Lamovšek se je pogovarjala z odvetnico Nino Radulovič.

Pri stikih otrok z ločenimi starši v času omejitev druženja ravnajmo premišljeno in varno

V teh razmerah, ko čutimo vpliv koronavirusa na naše vsakdanje navade, se porajajo številna vprašanja, med drugim tudi, kako je v primerih, v katerih so starši ločeni in imajo z nekdanjim partnerjem sodno določene stike glede otrok. Stiki otrok s starši so praviloma določeni s sodnimi odločbami, ki so izvršljive.

“Spoštovati je treba hierarhijo vrednot in pravic. Pavica do življenja je nad pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja,” pojasni odvetnica Nina Radulovič. To pomeni, da država s sprejemom nujnih ukrepov ne posega v pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja in s tem izvršuje samo svojo dolžnost. Država je dolžna storiti vse, kar je v njeni moči, da je pravico do življenja mogoče uresničiti, ko ima na tehtnici interese individuuma ter zaščito življenja in zdravstvenega sistema v državi na drugi strani.

Ostanite mirni, virusa ni poslal nekdanji partner, ne izvira niti iz njegove sfere, zadeve je treba reševati z umirjenostjo, ne bodo trajale večno.

Konkreten primer: materi oz. očetu je zdravnica svetovala izolacijo, otrok je pri njih – nekdanji partner ima predvidene stike konec tega tedna in pri tem vztraja – kaj naj naredijo? “Držijo se izolacije in nasveta stroke, ravnati je treba tako, kot da smo vsi okuženi,” polaga na srce Nina Radulovič.

Če bi bila v Sloveniji razglašena karantena, potem v poštev ne pridejo nikakršni stiki, v zdajšnjem stanju pa odvetnica meni, da se stiki, ki jih je mogoče varno izvesti (če so na primer starši doma relativno blizu, če otrok ne prihaja v stik z drugimi sorodniki) v obliki, ki jo dopušča zdravstvena stroka, lahko izvedejo, a le po tehtnem premisleku.

V takih primerih ravnamo tudi po principu bolje nekaj kot nič, na primerih ponazori Nina Radulovič: “Vsakršni stik v konkretnem položaju je dobrodošel. Zavedati se moramo, da iščemo najboljšo rešitev med slabimi možnostmi. Seveda fizičnega stika ne moremo nikoli nadomestiti z videoklicem prek skypa.” Morda si lahko omislimo ročno napisano pismo in čeprav otrok še ne zna brati in mu ga prebere eden od staršev, to spodbuja vedenje, da ni sam. Po drugi strani pa lahko tudi otrok nariše kakšno risbico ali pošlje fotografijo, da se ta čustvena vez ohranja.

Tina Lamovšek