Biblos je prva slovenska elektronska knjižnica in knjigarna. Je distribucijska platforma, ki omogoča izposojo na daljavo in branje na bralnih napravah. Večina knjig je v sllovenskem jeziku, nekaj pa jih je v 11-tih tujih jezikih. V času samoizolacije in pod geslom #ostanidoma je več časa tudi za branje. Ker pa so knjižnice in knjigarne zaprte, ljudje vse bolj posegajo po elektronskih oz. e-knjigah. Ena od možnosti, ki jim to nudi - tudi brezplačno - je portal Biblos, več o njem in izposoji e-knjig v tem času je Andreji Čokl povedala dr. Eva Premk Bogataj, strateška vodja projektov na Beletrini.

Izposoja e-knjig v času samoizolacije strmo narasla

V času samoizolacije in pod geslom #ostanidoma je več časa tudi za branje. Ker pa so knjižnice in knjigarne zaprte, ljudje vse bolj posegajo po elektronskih oz. e-knjigah. Ena od možnosti, ki jim to nudi – tudi brezplačno – je portal Biblos. Takole ga predstavi dr. Eva Premk Bogataj, strateška vodja projektov na Beletrini:

“Biblos je prva in edina slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, ki je nastala zaradi želje po nenehnem razvoju na področju založništva, pa tudi ob soočanju s težavami starejših in slabovidnih oseb, ki pri branju potrebujejo povečavo črk, dodatno osvetlitev … Danes pa je Biblos distribucijska platforma, ki omogoča tako izposojo na daljavo kot branje na različnih napravah. Izposoja je brezplačna in javno dostopna.”

Za uporabo Biblosa potrebujete članstvo v eni od slovenskih splošnih knjižnic, dostop do interneta in elektronsko napravo, na kateri e-knjigo berete. To je lahko e-bralnik, hišni ali prenosni računalnik, tablico ali prenosni telefon. In v tem času, ko moramo biti doma, je Biblos odlična izbira za ljubitelje branja.

“Biblos ves čas raste, lani je doživel velik skok z več kot 100.000 izposojami in 17.000 uporabniki. V zadnjih dneh pa beležimo eksponentno rast tako obiska portala kot izposoje. Medtem ko v običajnih razmerah zabeležimo nekaj čez 300 izposoj na dan, smo v zadnjih dneh dosegli tudi rekord – 2600 izposojenih e-knjig v enem dnevu.”

Andreja Čokl