Znaki manjšega pomanjkanja vitamina B1 oziroma tiamina so slabo počutje, izguba telesne mase in razdražljivost, ko pa gre za večje pomanjkanje, omenjamo nevrološke motnje in težave s srcem.

Vitamin B1 oziroma tiamin je v veliko živilih, vendar v majhnih količinah.

Znaki manjšega pomanjkanja vitamina B1 oziroma tiamina so slabo počutje, izguba telesne mase in razdražljivost, ko pa gre za večje pomanjkanje, omenjamo nevrološke motnje in težave s srcem. Najdemo ga, kot pravi Nataša Čater, magistra farmacije iz Žalca, v razmeroma veliko živilih, čeprav v majhnih količinah.

“Največ ga je v sončničnih semenih, ohrovtu, soji, fižolu, svinjini …”

Priporočen dnevni vnos za zadostno preskrbo s tem vitaminom je recimo 170 g lešnikov, 208 g fižola ali 126 g soje. Najbolj hvaležni za raznoliko prehrano s tem vitaminom bodo naši možgani in mišice.

“Vitamin B1 sodeluje pri možganskih procesih, delovanju mišic, tudi srca. Pomemben je pri metabolizmu energije v telesu in sodeluje pri tvorbi našega genetskega materiala.” 

V splošnem smo s tiaminom dobro preskrbljeni, če pa spadamo med rizične skupine, ga moramo dodajati. To je ob Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni, pri bolnikih s sladkorno boleznijo, alkoholikih, pri boleznih prebavil ali močnem bruhanju.

Nataša Rašl