Veste, kaj jeste?

Špinača za normalno strjevanje krvi in zdrave kosti

Vitamin K je prisoten v zelo različnih živilih, tako živalskega kot rastlinskega izvora

spinach-1427360_1920
foto: ponce_photography

Pri vitaminu A se spomnimo na korenje, vitamin D povezujemo s soncem in kostmi, vitamin E z rastlinskimi olji, vitamin K pa je slabše poznan. Malokdo se vpraša, ali v svoje telo vnese dovolj tega vitamina, tudi prehranskih dodatkov z njim je malo. Razlog za to je v dejstvu, da je vitamin K, ki prispeva k normalnemu strjevanju krvi in ohranjanju zdravih kosti, prisoten v zelo različnih živilih, tako živalskega kot rastlinskega izvora.

Mag. Maja Petre, mag. farm., specialistka klinične farmacije iz UKC Maribor: “Imamo sicer tri top živila, ki vsebujejo največ vitamina K. To so špinača, ohrovt in belo zelje.” 

Absorpcija vitamina je boljša, če je pri obroku nekaj maščob. Tudi vitamin K – tako kot vitamini A, D in E – namreč spada med v maščobah topne vitamine.

In še zanimivost: če ste se rodili po letu 1987, potem je bil vitamin K prvo “zdravilo,” ki ste ga dobili v življenju. Do šest ur po rojstvu ste prejeli injekcijo s tem vitaminom. Gre za povsod po svetu uspešno preventivno metodo.

“Če novorojenčki niso prejemali vitamina K ob rojstvu, je vsak stoti utrpel neke vrste krvavitev.”