Gorski reševalci so letos pomagali že 46-krat. Januarja so opravili tretjino več posredovanj kot lani v enakem času, vsak teden je v gorah ugasnilo eno življenje. Statistika ni spodbudna. Priporočila, nasveti, in opozorila ne zaležejo, gorski reševalci pa so vse bolj obremenjeni. Komentar je pripravila Aljana Jocif.

Komentar Aljane Jocif ob vse večji obremenjenosti gorskih reševalcev

Gorski reševalci so letos pomagali že 46-krat. Januarja so opravili tretjino več posredovanj kot lani v enakem času, vsak teden je v gorah ugasnilo eno življenje. Statistika ni spodbudna. Priporočila, nasveti, in opozorila ne zaležejo, gorski reševalci pa so vse bolj obremenjeni. Komentar Aljane Jocif:

“Nesreča se lahko zgodi vsakomur. Kljub priporočilom nekateri obiskovalci v gore odhajajo neprimerno opremljeni, neizkušeni, nekateri podcenjujejo zimske razmere. Slabo izbrane ture, poškodovani, izgubljeni, prestrašeni, zaplezani, so stalnica zadnjih dni. Čudoviti posnetki z vrha, iz sten in grap – selfiji na družbenih omrežjih, so modni, a hitro lahko tudi nevaren hit neizkušenih. Ozaveščanje, zloženke, skupna prizadevanja za večjo varnost gorskih reševalcev, planinske zveze, policije, turističnih ponudnikov niso dovolj, če posameznik ne sprejme odgovorne odločitve, povezane z lastno varnostjo. Gorski reševalci pomagajo, rešujejo ne glede na uro in vreme – tudi tvegajo. Kranjskogorski reševalec je zapisal: »Reševalci radi pomagamo pomoči potrebnim, to je naše poslanstvo in naše življenje, taksisti pa nismo.« Gorski reševalci so prostovoljci, vrhunsko usposobljeni za pomoč v nesreči. Njihovo poslanstvo je pomoč in reševanje ne glede na lahkomiselno avanturo neodgovornega planinca z derezicami ali zdrs dobro opremljenega gornika v visokogorju. Plačljiva reševanja bodo velik izziv za državo in zavarovalnice po zgledu sosednjih držav. Ustrezna zakonodaja bo naloga države. Čimprejšnje ukrepanje in sistemska rešitev v gorskem reševanju pa sta nujni.”

Aljana Jocif