Ultrazvok

Ravnajmo preventivno in samozaščitno

Obraza se vsako uro dotaknemo tudi do desetkrat in več

umivanje100
foto: jackmack34

Izkušnje kažejo, da je bolje preprečiti, kot zdraviti. Da je torej preventiva boljša od kurative. Iz izkušenj pa tudi vemo, da nam nasvet pride najbolj prav takrat, ko ga sami najbolj potrebujemo. V oddaji Ultrazvok odgovarjata in pojasnjujeta: doc. dr. Viktorija Tomič s Klinike Golnik in prof. dr. Miroslav Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Ukrepi, s katerimi lahko zmanjšamo možnost okužbe z novim koronavirusom. Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj upoštevamo naslednje preventivne ukrepe:
– Izogibajmo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni
– Ne dotikajmo se oči, nosu in ust
– Upoštevajmo pravila higiene kašlja
– Redno si umivajmo roke z milom in vodo ter uporabljamo razkužilo za roke
– Izogibajmo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi
– Če zbolimo, ostanimo doma

Novi koronavirus so poimenovali SARS-COV-2. Bolezen, ki jo povzroča pa COVID-19. Znaki in simptomi obolenja so vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka. Okužba z novim koronavirusom pri približno 80 odstotkih okuženih poteka v lažji obliki; 20 odstotkov obolelih pa ima težji potek z zapleti. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Infektolog: Novi koronavirus je zelo nalezljiv

Koronavirus (SARS-CoV-2) – ključne informacije (NIJZ)

Kako obvladovati stres, zmanjšati občutke strahu, panike in zaskrbljenosti