Zaradi osteoporoze lahko človek izgubi celo do tri odstotke kostne mase na leto. Ključna sta zgodnje odkrivanje in zdravljenje

Večina ljudi sploh ne ve, da ima osteoporozo. To največkrat izvejo na boleč način – ob zlomu vretenc, roke, noge ali medenice. Prof. dr. Janja Marc s Fakultete za farmacijo v Ljubljani si prizadeva za zgodnje prepoznavanje in odkrivanje osteoporoze. S svojo skupino preučuje genetske spremembe, ki botrujejo nastanku obolenja. Njihovo raziskovalno delo nakazuje nove možnosti napovedovanja, diagnostike in zdravljenja, ki bodo prilagojene vsakemu bolniki posebej.

Osteoporoza je kronična bolezen, za katero zboli vsaka tretja ženska in vsak peti moški po petdesetem letu. Kosti postanejo krhke in lomljive. Med bolnicami in bolniki z osteoporozo je več suhih in takih, ki telesno niso bili aktivni, več je tudi kadilcev. Dejavnik tveganja za osteoporozo je tudi prehrana s premalo kalcija in vitamina D, svoje pa dodajo tudi geni. (Pozimi večini primanjkuje vitamina D)

Zdravniki lahko osteoporozo že zdaj odkrijejo s hitrim in nebolečim merjenjem mineralne kostne gostote. Z leti se je sicer izkazalo, da le ta meritev za učinkovito zdravljenje osteoporoze ni dovolj. Strokovnjaki so zato razvili program FRAX, ki ob kostni gostoti upošteva tudi kvaliteto kosti. Z njim lahko za vsakega pacienta določijo verjetnost za osteoporotični zlom.

Iztok Konc