O tem, kako pomembne so rastline za nas ljudi, verjetno ne razmišljamo pogosto. A vendar nam zagotavljajo hrano, zrak, tudi obleko, in so primarni vir energije. Letošnje leto pa je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Zaskrbljujoč je podatek, da  zaradi  rastlinskih bolezni in škodljivcev vsako leto izgubimo  do 40 % svetovnih prehranskih pridelkov, okužene rastline so namreč neprimerne za  prodajo. Jernejka Drolec.

Ob mednarodnem letu zdravja rastlin – za preprečevanje širjenja novih uničujočih virusnih bolezni rastlin je najpomembnejše hitro odkrivanje

O tem, kako pomembne so rastline za nas ljudi, verjetno ne razmišljamo pogosto. A vendar nam zagotavljajo hrano, zrak, tudi obleko, in so primarni vir energije. Letošnje leto pa je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Zaskrbljujoč je podatek, da zaradi  rastlinskih bolezni in škodljivcev vsako leto izgubimo do 40 % svetovnih prehranskih pridelkov, okužene rastline so namreč neprimerne za prodajo.

Jernejka Drolec