Ameriški filmski igralec danes praznuje 80. let! "Menda je že 10 let mrtev pa si mu smrt tega ne upa povedati," je le ena izmed šal oz. mitov o igralčevi vsemogočnosti. Od kod ta fenomen vsemogočnosti, skoraj božanskosti?

Serijo Teksaški mož postave so snemali 8 let, posneli približno 200 delov, sledil je celovečerni igrani film

Ameriški filmski igralec Chuck Norris danes praznuje svoj 80. rojstni dan! “Menda je že 10 let mrtev, pa mu smrt tega ne upa povedati,” je le ena izmed šal oz. mitov o igralčevi vsemogočnosti, skoraj božanskosti, ki jih lahko preberemo na spletu ali slišimo v vsakdanjih pogovorih na ulicah.

Da je k nastanku fenomena vsemogočnega in nepremagljivega Chucka Norrisa verjetno najbolj pripomogla serija Teksaški mož postave, se strinja filmski kritik Matic Majcen in doda, da je igralec svojo kariero že začel na vrhu:

“Leta 1972 ga je Bruce Lee povabil na snemanje filma Na zmajevi poti. Bruce Lee je bil takrat že izredno uveljavljen igralec, velik svetovni zvezdnik, Norris pa pravzaprav ni imel nekih igralskih ambicij. Bil je 6-kratni svetovni prvak v karateju in se ni nameraval ukvarjat s filmom, ampak ravno ta film mu je predstavljal ogromno odskočno desko.”

Teksaški mož postave ni filmski izdelek z visokim proračunom, prej obratno. Gre za precej ceneno serijo, ki so jo povsod vrteli popoldne ali v poznih nočnih urah, še pove Majcen:

“Ampak ključno je to, da so jo predvajali povsod! Po celem svetu, tako na zahodu kot takrat – po padcu železne zavese v vzhodni Evropi – tako da je šlo za serijo, ki ji nisi mogel zares ubežati.”

Fenomen vsemogočnosti se je rodil dolgo po koncu serije in se prek spleta razširil po svetu. Omenjene šale oz. miti pa imajo mednarodni potencial ravno zaradi elementa interaktivnosti, saj jih lahko vsak prikroji za svoje lokalno okolje.

Vprašanje, če bomo še kdaj priča kakšnemu tako dolgotrajnemu spletnemu fenomenu, ki še kar ne pojenja po mnogih, mnogih letih uporabe,” zaključi Majcen.

Darja Pograjc