Pil danes praznuje 72 let! Prva številka - nekoč Pionirskega lista - ja namreč izšla 18. februarja 1948.

Pil, revija za najstnike, danes praznuje 72 let

Otroci se v samem bistvu niso tako zelo spremenili. Še vedno imajo iste probleme – s starši, s šolo, z ocenami, s tremo, največ pa z ljubeznijo. Z brati, sestrami, prijatelji samo, da se danes temu reče bff, v mojih časih se je reklo frend, še prej prijatelj. Skratka, način odraščanje je precej podoben. Drugačen je pa v tem, da je dostop do informacij bistveno lažji,” razmišlja odgovorna urednica Pila Jana Zirkelbach, ki je pred prihodom na revijo kot psihologinja z otroki delala 13 let.

2 dinarja za 4 strani

Najprej je bil Pionirski list, ki so ga v 90. preimenovali v Pisani list. Danes je Pil, vmes pa je bilo desetletje, ko smo imeli poleg Pila tudi Pil Plus. Nemogoče je izračunati, koliko otrok je odraščalo s to revijo, lahko pa izračunamo, da danes praznuje 72 let, saj je bila prva številka izdana 18. februarja 1948. Prva številka je imela 4 strani, stala je 2 dinarja, pripoveduje Jana Zirkelbach.

“Takrat je bil Pionirski list takega formata kot Delo in tudi na takem papirju – to je bil časopis, to ni bila revija. Tudi vsebinsko je bil malo podoben Delu s tem, da je bil za otroke. Jasno, to je bilo črno-belo, to je v primerjavi z današnjo obliko revije neprimerljivo.”

Ob nastanku je bila revija tednik, ki se je s 4 razširil na 40 strani. Danes je mesečnik, ki ima okoli 8 tisoč izvodov prodane naklade.

Najbolj “zakon” teta

V 80. se je v reviji pojavila svetovalna rubrika Teta Justi, ki še danes ostaja najbolj brana rubrika. Pa veste, kdo pravzaprav je teta Justi? Verjetno ne, saj gre za dobro varovano skrivnost, pove urednica:

“Tega pa ne povem nikomur, ker je teta Justi prosila, da to ostane skrivnost. Je pa resnična oseba. Da ne bo pomote, to ni nihče iz uredništva, niti nihče, ki je slaven in bi se ga kje prepoznalo. Teta Justi je en krasen človek, je že dolgo, dolgo let svetovalka, tako da je res v letih, to ni izmišljotina. Kdo pa je, pa naj ostane pravljična skrivnost.”

Darja Pograjc