Oddaja STORŽ – Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja – odkriva številne plasti življenja v zreli dobi, od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, dejavnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve in medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. STORŽ sicer pripoveduje o starejših, namenjen pa je vsem, ki se sprašujejo o kakovosti življenja.

Franjo Kozar, plesni trener in sodnik: "Brez elegance, lepote, karakterja in prefinjenosti pri plesu ne gre."

V plesu je bil aktiven skoraj 70 let. Gospod Franjo Kozar, ki bo kmalu dopolnil 92 let, je namreč izstopil iz plesnega življenja šele pred petimi leti. Ples je bil dobesedno njegovo življenje. Po aktivnih osmih letih, ko je bil plesalec, se je odločil za kariero plesnega učitelja in sodnika.

Za plesno šolo so me navdušili prijatelji. Vpisali smo se najprej v začetni in kasneje v nadaljevalni tečaj, hkrati pa je prišla tudi ideja o ustanovitvi plesnega kluba za tekmovalni ples. V bistvu sem se nad plesom navdušil zaradi glasbe, zelo rad jo poslušam. Že v času okupacije sem poslušal Glenna Millerja.

V aktivnih plesnih sedmih, osmih letih je zamenjal šest plesalk.

Veste, sam sem izredno discipliniran in vztrajen. Red, disciplina, vztrajnost – to je vendar osnova za uspeh! Treniral sem tudi 4 ure na dan, včasih celo 6. Niso bila vsa dekleta pripravljena toliko žrtvovati.

Po osvojitvi državnega prvenstva se je odločil za delo s plesnimi pari – najprej kot plesni učitelj, kasneje je pridobil naziv trenerja.

Izobraževal sem se tudi v tujini, bil na praksi na Danskem, obiskoval mednarodne kongrese v Nemčiji, Angliji. Zaradi vojne do nas niso prihajale novosti in to se je zelo poznalo. Treniral sem marsikatere znane prvake, ki so kasneje postali trenerji. Bil pa sem realen – nikoli nisem bil razočaran nad neuspehom para in to sem govoril tudi njim. Predvsem v letih 1990 do 2015 smo dosegali vrhunske uspehe.

Kot sodnik je bil zelo strog.

Ocenjeval sem ples in ne to, od kod prihaja par in ali je že kdaj prej zmagal. Vedno sem opozarjal, da brez elegance, lepote, karakterja in prefinjenosti pri plesu ne gre. Ker mi razvoj plesa, vse gre namreč bolj v športno smer, ni bil več blizu, sem pred leti izstopil iz tega sveta. Raje imam klasiko.

Ob vprašanju, ali z ženo rada zaplešeta, se zasmeji.

Oh, temu zdaj ne bi več mogel reči ples, ampak bolj sprehajanje.

Prvi