Reški karneval, mladi koroški Slovenci in politika, Slov.i.k in šolanje v Ljubljani, nagrajeni Janko Ban in zagovornica Erika Köles Kiss

Na Reki – evropski prestolnici kulture – je bil letošnji pustni karneval še posebej živahen in obiskovalci, prišli so tudi iz Slovenije, so bili navdušeni.

Za mlade naj bi veljalo, da jih politično delovanje ne zanima. Pa to drži? Predsednik kluba slovenskih študentov v Celovcu Simon Rustia je prepričan, da je pri koroških Slovencih brez politike ne gre.

“Zanimanje med mladimi je, po moje, vedno večje, zaradi vedno novih napadov na narodno skupnost, na katere se moramo odzvati. Če teh napadov ne bi bilo, bi tudi mlade teže spodbudili… Politika pri koroških Slovencih morda ni vedno čisto v ospredju, je pa vedno prisotna in to tudi pri mladih.”

Kakšno pa je zanimanje mladih Slovencev v Italiji za šolanje v Sloveniji? Slov.i.k. – slovenski izobraževalni konzorcije je objavil javni razpis za pol in enoletno šolanje dijakov višjih šol s slovenskim učnim jezikom v Ljubljani. Zanimanje je, pravi Franceska Iancig, iz Gorice ki študira v Novi Gorici. Kako pa  v praksi delujejo izredni ukrepi, ki so jih za zajezitev okužb z novim koronavirusom Covid 19 sprejele deželne oblasti?

“Razmere se spreminjajo iz ure v uro. Uradi in šole so zaprti, za zasebna podjetja pa še ni navodil.  Širi se veliko lažnih novic predvsem prek socialnih omrežij, zato vlada precejšnja panika.”

Gostimo tržaškega slovenskega glasbenika, dirigenta in zborovodjo Janka Bana, ki je napisal pomembna poglavja v zgodovini vodilnih tržaških zborov in za to dobil tudi priznanje krovnih organizacij Slovencev v Italiji.

V Porabju pa se na srečanju z volivci pridružimo zagovornici Slovencev v madžarskem parlamentu Eriki Köles Kiss. Kaj je zanimalo rojake?

Prisluhnite!

Mateja Železnikar