Slovencem po svetu

Prešernova poezija je zmeraj aktualna

Slovenci po svetu prazujejo slovenski dan kulture

preseren kip
foto: www.bobo.si

V oddaji Slovencem po svetu smo na Prvem z dvema sogovornicama in sogovornikom pogovarjali o pomenu Prešernove poezije za Slovence – v času računalnikov, pametnih telefonov in interneta, ki nas hkrati ločuje in povezuje.

Še nekaj kratkih novic:

Slovenci na Češkem, ki jih povezuje Slovensko društvo Jože Plečnik, so dan kulture počastili minuli torek s srečanjem na Slovenskem veleposlaništvu. Pripravili so tudi kratek kulturni program, v katerem so se predstavili učenci dopolnilnega pouka Slovenščine.

Združenje Slovencev Logarska dolina je danes ob 18. uri v Kovinu pripravilo proslavo v počastitev dneva kulture v dvorani osnovne šole Đuro Jakšić v Kovinu. Pripravili so dramsko igro in si ogledali dokumentarni film o Ivanu Cankarju.

Slovensko društvo Triglav 8. februarja pripravlja raszatvo o Valentinu Vodniku v Banja Luki, ki bo na ogled v glasbenem paviljonu Staklenac.

In še obvestilo o letošnjem tradicionalnem srečanju Dobrodošli doma – na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa so objavili novico, da bo to letos potekalo julija v Ribnici.