Letošnjo zimo so morali upravljavci smučišč zaradi pomanjkanja naravnega snega dati vse od sebe, da so za smučanje zagotovili dovolj kompaktnega snega. Na nekaterih večjih smučiščih zato obratuje omejeno število smučarskih naprav. Premoč narave pa so morala priznati tudi manjša smučišča. Na Gorenjskem pa že 52. dan obratuje manjše smučišče Rudno na obrobju Železnikov, kjer člani smučarskega centra s prostovoljnim delom zagotavljajo obratovanje smučišča. Tega so v teh počitniških dneh veseli zlasti šolarji in njihovi starši. Prispevek Aljane Jocif.

Reportaža s smučišča Rudno

Letošnjo zimo so morali upravljavci smučišč zaradi pomanjkanja snega dati vse od sebe, da so za smučanje zagotovili dovolj kompaktnega snega. Na nekaterih večjih smučiščih zato obratuje omejeno število smučarskih naprav. Premoč narave pa so morala priznati tudi manjša smučišča. Na Gorenjskem pa na nadmorski višini 490 metrov  že 52. dan obratuje smučišče Rudno, na obrobju Železnikov. Člani športnega društva s prostovoljnim delom zagotavljajo obratovanje smučišča. Tega so v teh dneh veseli zlasti šolarji in njihovi starši.

Prostovoljno delo, številne ure, ki jih člani športnega društva namenijo za urejanje smučišča podnevi in ponoči so se letošnjo zimo obrestovale.

Marko Urh, ŠC Rudno:

»Ugotavljamo, da je pomen našega smučišča presegel vsa pričakovanja, saj je razširil lokalne okvire. Imamo svoje učitelje smučanja, vlagamo v lastni smučarski kader, samoizobraževanje. Kar zaslužimo, vlagamo v nadaljnji razvoj in posodabljanje smučišča. Ekipa zanesenjakov že od leta 2001 gradi smučišče Rudno in ga posodablja. Vse, kar naredimo kot zanesenjaki, se pozna v napravah, tudi v novi brunarici. »

Vodja smučišča Iztok Gartner:

» Tudi na majhnem smučišču rabimo nadzornika, smučišče mora biti zavarovano, za majhna smučišče je to velik zalogaj. Žičničarji skrbijo za varnost, pomagajo predvsem najmlajšim, da izgubijo strah pred vlečnico. Kot žičničar moraš biti dobre volje, da otroka spodbujaš pri prvih smučarskih korakih. » 

Smučarski tečaji v SC Rudno so dobro obiskani. Učitelj smučanja Primož:

 »Vodim skupino otrok, starih od šest do devet let, ki so že drugo leto na smučeh. Učimo se osnov varnega smučanja in izpopolnjujemo zavoje. Smučišče Rudno je odlično, tečajniki so ves čas pod vidnim nadzorom učitelja. Ni veliko drugih smučarjev, ki včasih lahko predstavljajo tudi nevarnost. »

Na smučišču Rudno imajo tudi otroški park, kjer so za najmlajše smučarje postavili brezplačno vlečnico, pa tudi sicer je v parku veliko možnosti za zimske snežne radosti od sankanja do dričanja. V športnem društvu se zavedajo, da je smučišče Rudno prva in pomembna priložnost za učenje smučanja, ki pa jo otroci in starši skupaj s športnimi zanesenjaki in lokalnimi podporniki znajo ceniti.  To dokazuje tudi dober obisk in zanimanje za učenje smučanja. Vse pa je povezano tudi z dostopnimi cenami smučarskih vozovnic.

Aljana Jocif