V Pesmi v žepu bomo poslušali drugi album zasedbe Brest & Vesna Zornik. Njihova glasbena zgodba se je začela kot kreativni izraz dvojine pesnice Kristine Kočan in kitarista Sama Šalamona. Nova plošča se odmika od začetnega poprocka ter skozi glasbeno večplastnost ilustrira pesniške svetove Kristine Kočan. O plošči nam bo spregovoril avtor glasbe, kitarist in vodja skupine Samo Šalamon.

Samo Šalamon in njegova glasbena ilustracija pesniških svetov Kristine Kočan

V Pesmi v žepu poslušamo drugi album zasedbe Brest & Vesna Zornik. Glasbena zgodba skupine se je začela kot kreativni izraz dvojine pesnice Kristine Kočan in kitarista Sama Šalamona. Nova plošča se odmika od začetnega poprocka in skozi glasbeno večplastnost ilustrira pesniške svetove Kristine Kočan. Novo ploščo nam predstavlja avtor glasbe, kitarist in vodja skupine Samo Šalamon.

 

Tako kot prvenec Nemi film (2017) je bistvo zasedbe Brest uglasbena poezija, ki že sama po sebi zahteva pozorno poslušanje. Kristina Kočan v pesmih ilustrira podobe iz okolja in doživljanje človeške bližine:

»Oba sva študirala ameriško poezijo, oba sva tudi doktorate naredila iz ameriške poezije, tako da sva na tem področju zelo doma … To je meni blazno všeč tudi pri Brestu, da so to besedila, ki niso tipična poprock besedila; večina skladb nima rim, je en ta prosti verz, ki temelji na ameriški poeziji. In ravno to njeno slikanje prispodob se mi zdi krasno …«

Samo Šalamon, pogovor za Pesem v žepu

 

Glasba na plošči V polsnu je temačnejša in kompleksnejša kot na prvencu, tako kot besedila bo verjetno pritegnila predvsem zahtevnejše poslušalce:

»Se mi zdi, ta smer na tej drugi plošči »V polsnu« je nekako bližje meni ali pa nama [s Kristino Kočan], precej več je kreativnosti, da smo si več upali. Oziroma da sem si kot skladatelj več pustil … Recimo če primerjamo slovenski poprock, ki je dejansko popularen poprock, je to vesolje stran, zlasti zaradi kompleksnosti glasbe, raznolikosti vseh stvari. Tako da bi rekel, da je to nek art rock, art pop s primesmi jazza, bluesa, funka, country koščka, akustike je ogromno notri, neofolka, indie popa, indie rocka …«

Samo Šalamon, pogovor za Pesem v žepu

 

Stalno zasedbo skupine poleg kreativnega avtorskega dvojca (Samo Šalamon, Kristina Kočan) predstavljajo še pevka Vesna Zornik, basist Samo Pečar in bobnar Bojan Krhlanko. Samo Šalamon pravi, da jim majhna zasedba omogoča, da njihova glasba v živo po zaslugi solističnih vložkov še bolj zaživi. Koncerti pa so – podobno kot album – zasnovani kot celota:

»Ko albume delamo na katerem koli področju, se mi zdi, da je potrebno to kot celota – to je tako, kot da bi imel zbirko kratkih zgodb, pa vse kratke zgodbe ali pa poezija se nekako morajo zliti v celoto, čeprav so vsaka zgodba zase.«

Samo Šalamon, pogovor za Pesem v žepu

Teja Klobčar