V zadnjih tednih in mesecih smo lahko zlasti v nekaterih hrvaških medijih vse pogosteje prebirali zapise in opozorila o dogajanjih na morskem dnu na območju srednjega in južnega Jadrana. Tamkajšnji morski biologi ugotavljajo, da izginjajo oz. odmirajo nekatere vrste školjk, med njimi tudi strogo zaščiten veliki leščur. Potapljači ob nekaterih dalmatinskih otokih pravijo, da je na nekaterih območjih »tam spodaj vse mrtvo«. Pojav se širi proti severu in to, po nekaterih informacijah, precej hitro.

Za zdaj je opustošenje zajelo južni in srednji Jadran, odmrle školjke pa so opazili tudi na obali med Trstom in Tržičem. V slovenskem morju so razmere še normalne

V zadnjih tednih in mesecih smo lahko zlasti v nekaterih hrvaških medijih vse pogosteje prebirali zapise in opozorila o dogajanjih na morskem dnu na območju srednjega in južnega Jadrana. Tamkajšnji morski biologi ugotavljajo, da izginjajo oziroma odmirajo nekatere vrste školjk, med njimi tudi  strogo zaščiten veliki leščur. Potapljači ob nekaterih dalmatinskih otokih pravijo, da je na nekaterih območjih »tam spodaj vse mrtvo«. Pojav se širi proti severu in to, po nekaterih informacijah, precej hitro.

Znanstveni sodelavec dr. Borut Mavrič z Morske biološke postaje v Piranu, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za biologijo, pravi, da med zadnjim pregledom slovenskega podmorja niso ugotovili nič posebnega, da pa se to lahko kaj hitro spremeni, saj se bolezen, ki je napadla velikega leščurja, širi zelo hitro. Tudi sicer se zaradi podnebnih sprememb in ogrevanja ozračja ter posledično morske vode biodiverziteta v Jadranskem morju spreminja.

Drago Balažič