Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Leto 2020 bodo zaznamovale okrogle mize o romskem jeziku, predavanja, delavnice o romski kulturi ter večeri romske glasbe.

V mesecu februarju so zaradi šolskih zimskih počitnic na svoj račun prišli predvsem učenci in dijaki. Čeprav je letos za aktivno preživljanje počitnic primanjkovalo snega, jim ni bilo dolgčas. Za to so poskrbele številne organizacije, ki so za otroke pripravile različne aktivnosti. Obiskali smo Ljudsko univerzo Kočevje, ki je za tamkajšnje otroke pripravilo širok nabor delavnic. Izvajalka na projektu Sončna hiša, Andreja Vlašič Biželj.

»Ta teden smo imeli zelo veliko delavnic za otroke. Z otroki smo se en dan šli drsat, drugi dan smo ustvarjali pustne maske, nismo pozabili niti na delavnice, na katerih smo jih seznanili z nekaterimi načini, kako izboljšati svoje zdravje in zakaj je to dobro«.

Znani so rezultati javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju romske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki jih bo v letu 2020 financirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Letošnji proračun 92.115 evrov si bo razdelilo 23 romskih organizacij. Skupno bodo po podatkih kulturnega ministrstva izvedli 66 prijavljenih projektov in programov. Pri prijavljenih in odobrenih programov tako po številu kakor tudi po višini odobrenih sredstev prednjači Zveza Romov Slovenije. Ta bo za odobrene programe in projekte prejela slabih 23 tisočakov odobrenih sredstev.

Britanec Tyson Fury, ki je svetovni javnosti znan predvsem kot neustavljivi boksarki borec, se je z dvobojem proti Američanu Deontayem Wilderjem vrnil na svetovni boksarski prestol. Tyson je že pred leti sebe oklical za romskega kralja, in že od začetka boksarske kariere, ne skriva svojih romskih korenin.

Z vašo pomočjo smo izbirali tudi skladbi meseca februarja, na domačem delu je slavila skladba Šah mat zasedbe Šukar, na tujem pa so z glasom prednosti zmagali Parno Graszt s skladbo Nem gondoltam hogy így járok.

Sandi Horvat