Vse štiri marčevske epizode bomo namenili temi letošnjega Tedna možganov. To so – odnosi. Tokrat jih povežemo z virtualnim svetom in družbenimi omrežji. Koliko časa ste danes namenili različnim družbenim aplikacijam na svojem telefonu? Kako mobilna in družbena omrežja vplivajo na naša nevronska? Z nami bosta dr. Tina Bregant in dr. Amy Orben.

Vse štiri marčevske epizode posvečamo odnosom - tokrat jih odpeljemo v svet družabnih omrežij

Vse štiri marčevske epizode bomo namenili temi letošnjega Tedna možganov. To so – odnosi. Tokrat jih povežemo z virtualnim svetom in družbenimi omrežji. Koliko časa ste danes namenili različnim družbenim aplikacijam na svojem telefonu? Kako mobilna in družbena omrežja vplivajo na naša nevronska?

Dr. Amy Orbenje raziskovalka na Univerzi v Cambridgu, ki se zlasti posveča vplivu digitalne tehnologije na dobrobit in mentalno zdravje najstnikov:

Tehnologija vpliva na vsa področja našega življenja. Mislim, da smo šele v zadnjih letih to dojeli kot del naše socialne infrastrukture. Družabna omrežja spreminjajo naše odnose na tako globokem nivoju, da je seveda pomembno, da to razumemo. Vendar pa še manjka politična infrastruktura, ki bi raziskovalcem pomagala to preučevati, tudi po sociološki plati se odpirajo številna vprašanja. Vse to je kompleksno. Družabna omrežja uporabljamo na različne načine in za vsem tem je različna motivacija, kar seveda igra pomembno vlogo. Zato je to tako težko preučevati.

In dodaja:

Če malo odmaknemo pozornost zgolj od tega, koliko časa preživimo na družabnih omrežjih, bomo morda lahko opazili tudi marsikaj pozitivnega. Ali morda pozitivnega en dan in negativnega drugi dan. Primer: določena slika na instagramu je lahko za najstnico nekaj osrečujočega, ker ima svojega prvega fanta, lahko pa jo ta ista slika užalosti, ker sta se razšla. Pet minut na instagramu ob vsebini, ki mi lahko škoduje, ni enako kot pet minut skype pogovora z babico ali pa pet minut klepeta s prijatelji na whatsappu. Mislim, da se bomo, ko se bomo odmaknili od pogovora o času uporabe in nehali govoriti o tehnologiji, ki ima enak učinek na vse, zavedali, da ima lahko več različnih učinkov.

Vpliv družabnih omrežij na naše možgane je torej večplasten in kompleksen. S tem se strinja tudi nevropediatrinja in znanstvenica dr. Tina Bregant, ki nam je med drugim razložila, kaj ima uporaba digitalne tehnologije z našim dopaminskim sistemom, kako je povezana z zrcalnimi nevroni, koliko je že znanega o kognitivni rezervi tistih, ki uporabljajo to tehnologijo in seveda, kaj se dogaja v najstniških možganih med uporabo družabnih omrežij.

Naši možgani hlepijo po občutku povezanosti. Če ni druge možnosti, potem so tudi virtualna socialna omrežja dovolj dobra. Vendar pa je še bolj optimalna povezanost iz oči v oči.

 

Človek ni otok je geslo letošnjega Tedna možganov. S seboj, s teboj, s svetom vstopamo v različne odnose. Kaj pa se pri tem dogaja v naših možganih? V posebni tridelni seriji Možgani na Frekvenci X na Radiu Slovenija raziskujemo pomembnost odnosov za psihofizično zdravje, odnose v virtualnem svetu in vpliv hormona oksitocina na socialne možgane.

 

Mojca Delač