64 črno-belih polj in 32 črnih in belih figur. In število možnih potez, ki presega število atomov v nam vidnem vesolju. Šah je igra, ki s človekom sobiva že stoletja in je veliko več kot le izjemno urjenje miselnih sposobnosti. Svet šaha odpira pisan svet možnosti za raziskovanje človekove kognicije, hkrati pa je lahko tudi terapevtsko sredstvo in kot pravi dr. psihologije, velemojstrica Jana Krivec »miniatura življenja«. V svet šaha in možganov zavijamo v četrtek ob 7.35 na Prvem! Pripravlja Mojca Delač.

Črno-beli svet šaha je za naše možgane barvit izziv, ki seže mnogo dlje od kognicije, pripoveduje velemojstrica, dr. Jana Krivec

64 črno-belih polj in 32 črnih in belih figur. In število možnih potez, ki presega število atomov v nam vidnem vesolju. Šah je igra, ki s človekom sobiva že stoletja in je veliko več kot le izjemno urjenje miselnih sposobnosti. Svet šaha odpira pisan svet možnosti za raziskovanje človekove kognicije, hkrati pa je lahko tudi terapevtsko sredstvo in kot pravi dr. psihologije, velemojstrica Jana Krivec »miniatura življenja«.

Večina ljudi razmišlja o šahu kot o strogem računanju, a to je le ena izmed stvari in po mojem mnenju ne najpomembnejša. Veliko je še drugih dejavnikov, od sistematičnosti razmišljanja, odločanja, soočanja s stresnimi situacijami med in po partiji.

Ob tem omeni tudi raziskovanje tako imenovane “miselne pristranosti”, za katerega je Daniel Kahneman prejel Nobelovo nagrado.

Nobena laž v šahu ne preživi in nobena neobjektivnost ne preživi dlje časa in vseh teh stvari se moramo kot resni šahovski igralci naučiti.

 

Mojca Delač