Kot je znano je z novim letom začela veljati nova zakonodaja s področja minimalne plače. Zaradi mnogih vprašanj svobodni sindikati jutri, 20. februarja 2020, odpirajo svoja vrata.

Kot je znano je z novim letom začela veljati nova zakonodaja s področja minimalne plače. Zaradi mnogih vprašanj svobodni sindikati jutri, 20. februarja 2020, odpirajo svoja vrata.

Sindikati opažajo, da mnogi delavci ne ločijo med osnovno plačo in minimalno plačo. Kakšna je razlika? Osnovna plača, ki je določena v kolektivni pogodbi, je lahko nižja kot minimalna plača. Tudi dodatki, ki se po novem plačajo posebej, se obračunajo glede na osnovno plačo. Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Boštjan Medik pojasni na primeru

“Če ima delavec osnovno plačo 700 evrov ter 20 let delovne dobe mu pripada 10 % dodatka na delovno dobo. Ta dodatek se obračuna od osnove plače – torej 10 % od 700 eur je 70 eurov – in starem sistemu se je teh 70 evrov prištelo osnovni plači in smo dobili 770 evrov in potem je delodajalec doplačal razliko do takratne minimalne plače. Po novem pa je znesek osnovne plače še vedno 700 evrov, dodatek 70 evrov, s tem da se teh 70 evrov prišteje k minimalni plači in po novem znaša plača 1010 evrov.”

V panogi zasebnega varovanja je zaposlenih med pet in šest tisoč oseb. Več kot polovica jih prejema minimalno plačo. Na svojih sicer rednih srečanjih bo Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami, prejemnikom minimalne plače pojasnil pravilen izračun plače. Predsednica Majda Marolt

“Glede na klice, ki jih prejemamo lahko rečemo, da so bila pričakovanja zaposlenih višja kot je pokazal obračun plače.”

Največ vprašanj se nanaša na obračun dodatkov. Dodatki so po novem izvzeti iz osnove plače in morajo biti po novem prikazani nad minimalno plačo. Maroltova pravi, da zaposleni ugotavljajo, da so ti dodatki obračunani drugače, kot pri prejšnji plači. Srečanja omenjenega sindikata se začenjajo jutri v Celju in bodo potekala vse do začetka marca. Sindikati vse, ki se bodo oglasili ali na dnevih odprtih vrat zveze svobodnih sindikatov ali pa se udeležili srečanja sindikata zasebnega varovanja, pozivajo naj s seboj prinesejo pogodbo o zaposlitvi, ter zadnji dve plačilni listi. Organizacijske podrobnosti lahko najdete na spletni strani Zveze svobodnih sindikatov.

Urška Valjavec