Ultrazvok

Enostavna meritev odkrije zamašene žile na nogah

Hitra in neboleča meritev gleženjskega indeksa

hol1
foto: Scientific Animations, Girish Khera - http://www.scientificanimations.com/ GFDL/ WikimediaCommons

Noge nas lahko bolijo zaradi marsičesa. Danes izpostavljamo periferno arterijsko bolezen, ki ji rečemo tudi bolezen zamašenih žil. Zaradi nje poišče v Sloveniji pomoč kar do 3000 ljudi na leto.

Le koga kdaj ne bolijo noge, pravi dr. Aleš Blinc iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, ko pa so bolečine konstantne in nas tako ovirajo pri hoji, da ne moremo prehoditi niti petdeset metrov, je pa nujen obisk pri zdravniku. Bolečina v nogah je namreč lahko opozorilni znak za periferno arterijsko bolezen. Žile na nogah so lahko zožene ali zaprte zaradi napredovale ateroskleroze. Po besedah dr. Blinca se lahko periferna arterijska bolezen v najtežjih oblikah zaplete z gangreno in privede do amputacije prizadete noge.

Najmočnejša dejavnika tveganja za aterosklerotično zaporo žil na nogah sta kajenje in sladkorna bolezen. Sledijo še ledvično popuščanje, zvišan krvni tlak, povečane vsebnosti maščob in holesterola v krvi, debelost, telesna nedejavnost, družinska obremenjenost in starost. Kadar se stanje kljub začetnemu zdravljenju in spremembi življenjskega sloga ne izboljša in bolečine ne pojenjajo, se zdravniki odločijo tudi za operativni poseg na žilah v nogi.

Hitra, enostavna in neboleča metoda za ugotavljanje stanja arterijske prekrvavitve nog je meritev gleženjskega indeksa. Aparat v eni minuti izmeri tlak v žilah in poda rezultat o prisotnosti zapore. Meritev lahko opravite tudi pri svojem zdravniku, saj je po podatkih Društva za zdravje srca in ožilja z aparatom opremljenih že več kot 500 splošnih ambulant v Sloveniji.