Nedeljska reportaža

Lov na tartufe

Iskanje tartufov je zelo naporno opravilo, ki zahteva dobro telesno kondicijo, močno voljo in vztrajnost

IMG_4314
Črni tartufi, 2020.
foto: Milan Trobič

Tartufi so nenavadne, skrivnostne gomoljike ali podzemne gobe, ki rastejo v Franciji, Italiji in Istri. Še nedavno je v javnosti prevladovalo mnenje, da rastejo predvsem v hrvaškem delu Istre, v katerem je tradicija lova ali nabiranja res daljša, toda kot zanimivo tartufarsko območje je vse bolj znan tudi slovenski del Istre. Pri nas so bili nabiranje, lov in prodaja tartufov prepovedani vse do leta 2011, danes pa je to področje zakonsko urejeno. In kaj so pravzaprav tartufi? Gre za podzemne gobe, ki nimajo nadzemnih delov – to pomeni, da jih nabiralec lahko najde le ob pomoči posebej izurjenih prašičev ali psov, ki odkrijejo tartufe zaradi njihovega močnega, aromatičnega vonja. Tartufov je več vrst in podvrst in rastejo  celo leto, za tartufarje pa je glavna sezona  nabiranja  tartufov  od septembra oziroma od oktobra do konca januarja.  Takrat je tudi sezona belih tartufov, ki so med najbolj cenjenimi in iskanimi, takoj za njim pa črni tartufi, ki so seveda prav tako zaželeni in cenjeni. Velikost in teža posameznih gomoljev se razlikujeta od primera do primera – razpon je od nekaj gramov do kilograma in več. Tartufi so zelo cenjeni v kulinariki, slovijo pa tudi kot afrodiziak. Na območju Slovenske Istre deluje kakšnih 25 nabiralcev ali lovcev na tartufe, kakšnih 8 pa se jih s tem ukvarja profesionalno. Med njimi je tudi Sara Kocjančič, ki jo bomo skupaj z Zdenkom Kocjančičem in Vinkom Šavletom spoznali v oddaji nedeljska reportaža.

Sogovorniki

Zdenko Kocjančič, 2020.

foto: Milan Trobič

Vinko Šavle, 2020.

foto: Milan Trobič

Sara Kocjančič, 2020.

foto: Milan Trobič

Vinko, Zdenko, Sara, 2020.

foto: Milan Trobič

Glavna iskalka

Psička Liza, 2020.

foto: Milan Trobič

Na terenu