Če rečemo »Mlinarjevi« ali »Cene češnje že še jé« ali pa recimo »Ta suhi škafec pušča«, vam je to kaj znano? Približno veste, da ste te besede slišali enkrat v osnovni šoli pri pouku slovnice, ampak ne veste, kako bi jih uporabili? Pri slovničnih težavah lahko pridejo zelo prav, da potem ni dileme, ali recimo reči z otróki ali z otróci. In ker v letošnji zimi nimate kaj početi z sankami, potem s sankami v kot poslušajte rubriko KiKs na Prvem!

Ponovimo »pomagala« za učenje osnov slovenščine

Osnovnošolski triki za učenje slovnice. Načini, da si lažje zapomnimo slovnična pravila. Ali, kot bi rekla, Mateja Flajs, učiteljica slovenščine na predmetni stopnji na Osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani - učna pomagala za učenje slovenščine. To so različne besede ali skupine besed, stavkov, ki so v uporabi pri učenju slovenščine.

»Ta suhi škafec pušča.«

Pri dilemi, kdaj pred besedo uporabiti predlog »z« in kdaj »s,« moramo upoštevati, da se predlog »s« veže z besedami, kjer je prva črka nezveneči nezvočnik. Te pa dobimo tako, da v zgornjem stavku prečrtamo vse samoglasnike.

"Tako je učencem lažje, pa tudi zabavno se jim zdi, ker gledajo, kaj zdaj s tem škafom delat tukaj pri jeziku."

Če torej »suhi škafec« kdaj po nekem čudnem naključju pušča, ga »s čim« zadelajte in ne »z čim.«  

Druga učna pomagala, s katerimi si lahko pomagamo pri učenju slovnice, so še »Mlinarjevi« za zvočnike in »gad zbeži« za zveneče nezvočnike ali pri sklanjanju besede otrok: »z otroKi je Križ.«

Nataša Rašl