Radijska oddaja že več kot pet desetletij predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki izražajo slovensko glasbenonarodopisno dediščino, terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Avtorica in urednica oddaje je mag. Simona Moličnik.

Svatbeno obredje nekoč in danes oz. šege in običaji tradicionalne poroke v spominu 92-letne Marije in v Alenkinem doživetju pred petimi leti.

Pozno zimski čas pred pustom oz. postom mnogim, zlasti mladim ljudem slovenskega prostora pomeni čas poroke ali pa čas za razmislek in priprave na samo poroko. Velik delež parov še vedno izhaja iz tradicije poročnih šeg in običajev, ki pa se v času in prostoru seveda spreminjajo in prilagajajo sodobni družbi. Na prvi pogled se zdi, da se tradicija spreminja počasi in komaj zaznavno. A ko o poročnih šegah okolice Ptuja suvereno spregovori 92-letna Marija Prelog in se svoje tradicionalne poroke izpred komaj petih let spomni Alenka Domanjko Rožanc, opazimo precejšnji razkorak. O ohcetnih šegah in običajih nekoč in danes bosta tekli beseda in glasba v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Oddajo je pripravila Nika Rožanc.

Simona Moličnik