Jutranji pogovor z rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem

Zadnje dni se je začelo šušljati že o tretji vladi Giuseppeja Conteja, čeprav ima njegova druga vlada šele dobrih pet mesecev.

Predčasne volitve zaenkrat niso verjetne – in to zaradi ustavnega referenduma konec marca, s katerim naj bi volivci potrdili skrčenje števila parlamentarcev za tretjino. Padca vlade in oblikovanja nove, ožje koalicije pa dejansko ne gre izključiti. Brez Renzija in njegovih bi koalicija ohranila večino v poslanski zbornici, medtem ko bi jo izgubila v senatu. Toda italijanska politična zgodovina nas uči, da se tovrstne probleme lahko hitro reši z nekaj medstrankarskimi prestopi.

V pustnem času so Sloveniji Benetke še posebej blizu. Priporočam samo, da na spletni strani beneškega karnevala vnaprej preverite koledar dogodkov, saj bi med praznim pohajkovanjem po mestu kaj hitro lahko ostali razočarani.

Med karnevali, ki sem jih sam obiskal, mi je bilo najbolj zabavno v Viareggiu v Toskani – tja kaže iti v četrtek, nedeljo ali torek, in sicer zaradi osupljivih, ogromnih pustnih vozov, ki sprožajo tudi živahno rajanje na obalni promenadi tega letovišča.

Bojan Leskovec, Janko Petrovec