Nesmisel birokratske logike je osrednja tematika romana Kavelj 22 ameriškega pisatelja Josepha Hellerja. Protivojno satiro odlikuje groteskni, črni humor, s katerim avtor skuša predstaviti brezizhodnost situacije, v kateri se – zaradi predpisov in sle nadrejenih po uspehu – znajdejo letalci bojnih eskadrilj na italijanskem otoku Pianosa. Tragikomične situacije je Heller črpal tudi iz lastne izkušnje vojne. Bralcem pa zgodba ponudi tudi vpogled v to, da Kavlje 22 lahko najdejo marsikje v svojih življenjih. Prav zato je roman postal kulten. O njem se je z Jero Musič pogovarjal Aleš Ogrin.

Protivojna satira o brezumju (vojaškega) birokratskega sistema

Nesmisel birokratske logike je osrednja tematika romana Kavelj 22 ameriškega pisatelja Josepha Hellerja. Protivojno satiro odlikuje groteskni, črni humor, s katerim avtor skuša predstaviti brezizhodnost situacije, v kateri se – zaradi predpisov in sle nadrejenih po uspehu – znajdejo letalci bojnih eskadrilj na italijanskem otoku Pianosa. Tragikomične situacije je Heller črpal tudi iz lastne izkušnje vojne. Bralcem pa zgodba ponudi tudi vpogled v to, da Kavlje 22 lahko najdejo marsikje v svojih življenjih. Prav zato je roman postal kulten.

»Sama sem se zelo našla v majorju Majorju Majorju Mojorju, ki kot lik zelo pokaže tudi na našo potrebo po tem, da imamo prijatelje, da bi bili sprejeti, in kako se upiramo na male načine, ki so na zunaj drugim nevidni. Znotraj pa se mi zelo najdemo. Zdi se mi, da se vsak človek lahko zelo najde v tem uporu, ali proti sistemu, ali proti družini, lahko tudi proti nepravicam, ki se jim dogajajo. To on dela s svojimi podpisi. Glede na to, kako so iskali ženske, se kaže tudi naša potreba po ljubezni. Izpostavi pa se tudi vprašanje strahu pred smrtjo, mnogo je tudi drugih različnih eksistenčnih vprašanj. Veliko različnih situacij je, ne gre se le za vojno, gre se tudi za človeka samega.« Jera Musič v oddaji 7. stran

Aleš Ogrin