Četrta Sedma stran bo zadišala po srhljivki. Roman Uspavanka je zgodba o paru, ki hoče imeti vse – popolno službo, popoln dom, popolna otroka in popoln odnos. A vse to ni možno brez »popolne« varuške. A kaj, ko se popolna varuška tako popolno vklopi v družino delodajalca, da se je ni več mogoče znebiti. Med platnice Uspavanke se je potopila Darja Pograjc.

Kaj se zgodi, ko se popolna varuška tako popolno vklopi v popolno družino delodajalca, da se je ni več mogoče znebiti?

“Miline kaprice so jo spravljale ob pamet, Adamovo prvo čebljanje je ni prav nič osrečevalo. Vsak dan je čutila močnejšo potrebo, da bi se sprehajala sama, in kar tam na ulici jo je prijelo, da bi kričala kot poblaznela. “Živo me bosta požrla,” si je včasih mislila.” – Leila Slimani: Uspavanka

Uspavanka je drugi roman francoske avtorice maroških korenin Leile Slimani. Knjiga je v roke 23-letne Sare Ajeti zašla po naključju; opazila jo je v knjigarni, na otoku za poletno branje.

Zgodbo, ki je grajena na resničnem dogodku, je avtorica postavila v pariško mestno okolje. Zanimiva je tudi časovna perspektiva:

“Časovni potek je pomešan. Zadnji dogodek je prvi, potem zgodba skače v preteklost in sedanjost in spet preteklost … in malo prihodnosti. Sanjarije.”

“Oče in mama sta zelo uspešna in ker sta zelo uspešna, morata imeti tudi visoke standarde. Tudi kar se tiče starševstva sta zelo “sodobna”, kar pomeni, da otrokoma ne znata postavljati meja, jima želita ponuditi vse. Mama si ne pusti imeti časa zase, ker hoče vse dati svojim otrokom. Oče vzame varuško zato, da bo mama imela več časa za svojo službo.”

Pojavi se varuška Luise, ki pa pod prijazno in sladko zunanjostjo skriva temno skrivnost.

Darja Pograjc