Aktualna tema

Založniki tiska in knjig naj bi v letu 2020 lažje zadihali

Novo leto prinaša spremembe zakona o davku na dodano vrednost

knjige
foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Novo leto je prineslo veljavnost spremembe zakona o davku na dodano vrednost, s katerim bodo tisk in knjige, tudi elektronske, obdavčene ne več po zdajšnjih stopnjah davka na dodano vrednost, pač pa novi, znižani, 5-odstotni stopnji. S tem Slovenija sledi nekaterim drugim evropskim državam, ki so podprle založništvo, knjigo oziroma kar samo bralno kulturo – in to v času poplave lažnih novic in rahlega poslabšanja bralne pismenosti pri mladih, ki raje gledajo v ekran kot berejo tisk. Nižji DDV bo v prvi vrsti malenkostno pomagal založništvu in časopisnemu novinarstvu, vsaj v tem letu ni pričakovati, da bi nižje cene tiska občutili tudi bralci.

Po 13 letih pobude za ničelno stopnjo davka na knjigo, ki jo vneto zagovarjata umetnik Andrej Rozman – Roza in Rok Zavrtanik iz založbe Sanje, so poslanci Državnega zbora konec septembra lani soglasno podprli posebno znižano stopnjo davka na dodano vrednost na tisk in knjigo.

Pet odstotna stopnja za najbolj brane časnike pomeni vsako leto manj plačanega davka: Delo naj bi neuradno plačalo 800 tisočakov manj DDV-ja, Dnevnik okrog 300 tisoč in Večer 200 tisoč manj. Vsi založniki, tiska in knjig, bodo v proračun plačali 8 milijonov manj davka.