Osvetljujemo zakaj so kmetje na trnih pred novim vrednotenjem nepremičnin, ki se obeta po 1. aprilu. Največ skrbi je zaradi zemljišč, ki so v občinskih prostorskih načrtih opredeljana kot stavbna , dejansko pa so v kmetijski rabi. Ocene kažejo, da bodo izračuni večinoma višji kot sedaj. Kmetje opozarjajo na pomanjkljivosti modelov za izračun novih vrednosti, ki naj bi jih vlada sprejela prihodnji mesec. Pridružili smo se zadružnikom na njihovem posvetu v osrednjeslovenski regiji in se seznanili s povezovanjem nabavnih tokov in komercialnim povezovanjem. Izvedeli smo , da v občini Brežice v sadjarstvu in vinogradništvu rešitev za zmanjševanje onesnaženja okolja vidijo v odpornejših sortah. Obiskali smo tudi edino zasavsko sadjarsko kmetijo, kjer so že začeli z obrezovanjem drevja.

Pred novim vrednotenjem nepremičnin kmetje opozarjajo na zemljišča v kmetijski rabi, ki so v OPN opredeljana kot stavbna

Osvetljujemo zakaj so kmetje na trnih pred novim vrednotenjem nepremičnin, ki se obeta po 1. aprilu. Največ skrbi je zaradi  zemljišč,  ki so v občinskih prostorskih načrtih opredeljana kot stavbna , dejansko pa  so v kmetijski rabi. Ocene kažejo, da bodo izračuni večinoma višji kot sedaj. Kmetje opozarjajo na pomanjkljivosti modelov za izračun novih vrednosti, ki naj bi jih vlada sprejela prihodnji mesec. Pridružili smo se zadružnikom na njihovem posvetu v osrednjeslovenski regiji in se seznanili s povezovanjem nabavnih tokov in komercialnim povezovanjem. Izvedeli smo , da v občini Brežice v sadjarstvu in vinogradništvu rešitev za zmanjševanje  onesnaženja okolja  vidijo v odpornejših sortah. Obiskali smo tudi edino zasavsko sadjarsko kmetijo, kjer so že začeli  z obrezovanjem drevja.

Jernejka Drolec