Kaj imajo skupnega solata, vaniljev sladoled, goveje meso in različni namazi? Prav vsi se odlično podajo k bučnemu olju. Prepoznaven aromatični vonj po oreščkih seveda prepriča marsikoga, da si z bučnim oljem popestri jedi, njegova uporaba pa je v severovzhodni Sloveniji skoraj zapovedana. Današnjo oddajo Veste, kaj jeste? je pripravila Tina Lamovšek.

Olje zelenkasto črne barve in oreščkastega okusa vsebuje omega-6 maščobne kilsine, vitmin E, magnezij, fitosterol ...

Kaj imajo skupnega solata, vaniljev sladoled, goveje meso in različni namazi? Prav vsi se odlično podajo k bučnemu olju! Uporaba tega je v severovzhodni Sloveniji skoraj zapovedana. Prepoznavni aromatični vonj po oreščkih pa seveda prepriča tudi preostale prebivalce države, da si z njim popestrijo jedi.

Nutricionistka Mojca Cepuš bučno olje uvršča v zdrav način prehranjevanja zaradi vsebnosti omega-6 maščobnih kislin: “To je esencialna maščobna kislina, vendar se v sodobnem času o njej ne govori tako veliko, ker jo zaužijemo v zadostni količini z običajno hrano. Več govorimo o omega-3, ki pa jih bučno olje seveda ne vsebuje.” Bučno olje je še naravni vir vitamina E, vsebuje pa še magnezij in fitosteroli, ki naj bi pomagali uravnavati holesterol.

“Če Prekmurec pride v gostilno in ni bučnega olja, potem je solata zanič.” – Tomaž Sambt

Raba bučnega olja pa se seveda ne začne in konča pri polivanju solate, temveč je večstranska. Poda se k stročnicam, kislemu sadju in zelenjavi, hladnim mesnim jedem, z njim začinimo juhe, ustreza tudi brbončicam, občutljivim za sladko. Nekaj kombinacij naštejeta še glavni kuhar v prekmurski gostilni v Ljubljani Güjžina Tomaž Sambt in tamkajšnja slaščičarka Jožica Kous: “Bučna rolada, torta, štrudelj, sladoled. Bučno olje zelo paše na sladoled. Potem ga lahko dodaš h kakšnim omakam, seveda se odlično poda bučni juhi.”

Se bučno olje komu odsvetuje? “Samo tistim, ki ga ne mara,” odgovarja Mojca Cepuš.

Tina Lamovšek