"Si še samski, kako to?" je vprašanje, ki ste ga samski ljudje verjetno naveličani. Zakaj pa tistih v zvezi nihče ne vpraša, zakaj so v zvezi? Zakaj je samskost v sodobni družbi tak problem, preverjamo v Torkovem kvizu.

Samskost je z družbenega vidika anomalija, saj ne prispeva k ohranjanju vrste

»Si še samski, kako to?« je vprašanje, ki ste ga samski verjetno naveličani. Zakaj pa recimo tistih v zvezi nihče ne vpraša, zakaj niso samski? Zakaj je samskost v sodobni družbi tak problem?

Samski ali neporočeni?

V medijih pogosto zasledimo trditev, da število samskih narašča. Iztok Šori, sociolog, raziskovalec, direktor Mirovnega inštituta, te trditve postavi v kontekst in pove, da gre tu “za statistiko o zakonskem stanu, ki ne pove nič o tem, ali je nekdo v partnerski zvezi ali ni. Torej samski so po tej definiciji tisti, ki še nikoli niso bili poročeni.

Če nisi samski, torej še ne pomeni, da si poročen. Ne drži torej, da je samskih danes več kot nekoč:

“Zelo težko se je bilo recimo poročiti tistim, ki so bili revni. V času fevdalizma so morali pridobiti dovoljenje fevdalca, da so se sploh lahko poročili. Do samskosti je pogosto prihajalo tudi zaradi smrtnosti partnerja – ženske so umirale ob porodih, moški so umirali v vojnah – in zato je skozi zgodovino delež samskih visok oz. podoben današnjemu.”

Svetost družine

Samski pogosto poročajo o diskriminaciji in pritiskih v ožjem družinskem krogu. Iztok Šori razlaga, da to ponavadi izvira iz dobronamernih želja staršev, a vseeno boli.

“V naši družbi še vedno velja prepričanje, da je osnovna celica družbe družina. Jaz mislim, da je to človek, da je to posameznik, posameznica. Zato se na samske gleda kot … nekateri pravijo “suha veja” in podobne stvari. Spomnimo se recimo referenduma o biomedicinski pomoči za oploditev samskih žensk in kaj se je takrat govorilo o samskih ženskah.”

Samskih se pogosto drži tudi stigma, da so egoisti, da so izbirčni, da jim največ pomeni kariera, da imajo veliko prostega časa in se zato tudi veliko ukvarjajo s seboj, pa tudi to, da je iskanje partnerja zelo razburljivo. Da to ni res dokazuje nemška raziskava, ki je razkrila, da ima 30-letni samski moški manj spolnega življenja kot 60-letna poročena ženska.

Darja Pograjc