V teh dneh v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zaznamujejo 20. obletnico pridružitve mednarodni neprofitni organizaciji Eurotransplant. Vsako leto Slovenija z organizacijo izmenja od 50 do 60 organov, kar predstavlja 60 odstotkov vseh presaditev. V Sloveniji so presaditve nadpovprečno uspešne, so pojasnili na današnji novinarski konferenci katere se je udeležil tudi Marko Rozman.

V Sloveniji uspešno izvedejo največ presaditev srca na svetu na prebivalca, celo več kot v ZDA.

Živimo v času, ko je presaditev organov postala uveljavljena metoda zdravljenja odpovedi organov. V nekaterih primerih je celo edini učinkovit način zdravljenja. V Univerzitetnem kliničnem centru  Ljubljana prav v teh dneh zaznamujejo 20. obletnico pridružitve mednarodni neprofitni organizaciji Eurotransplant. Vsako leto Slovenija z organizacijo izmenja od 50 do 60 organov, kar predstavlja 60 odstotkov vseh presaditev. V Sloveniji so presaditve nadpovprečno uspešne. Imamo največ presaditev srca na svetu na prebivalca, celo več kot v ZDA.

Presaditev organa je tako rekoč zadnje upanje za človeka, ki mu začenja odpovedovati kateri od organov in tako mu edino transplantacija lahko pomaga preživeti. Slednje potrjuje tudi zgodba Jasne Pečjak, ki so ji diagnosticirali redko genetsko pljučno bolezen. Edino upanje je tako predstavljala transplantacija pljuč.

Kako pa je bilo pred transplantacijo pa sploh ne vem če se želim spomniti. Čakaš, da te bodo poklicali, pa kar ne pokličejo. In tako čakaš 14 mesecev. In potem te pokličejo in v trenutku postaneš vesel in evforičen. In greš na Dunaj, se zbudiš ter zadihaš z novimi pljuči in občutek je božanski. Včasih me vprašajo, kako je dihati s tujimi pljuči. Odgovorim jim: “To ni so tuja pljuča, to so moja pljuča in jaz zdaj diham z njimi”.

V Sloveniji je mogoča presaditev vseh organov, ki jih presajajo drugod po svetu, Letno običajno presadijo do 120 organov. Sicer je Slovenija pri presaditvah organov uspešna in ima največ presaditev srca na svetu na prebivalca, celo več kot v ZDA. Slovenija pa dosega tudi visoko privolitev svojcev v darovanje. Z darovanjem se tako strinja 78 odstotkov svojcev.

V slovenskem registru je trenutno vpisanih 9872 oseb. V register se je mogoče vpisati osebno na pooblaščenih mestih oziroma na portalu e-uprave. Podatek se po vpisu zaklene, bolnišnični koordinatorji lahko do njega dostopajo šele po smrti darovalca.

Marko Rozman