Ko se gospa Marija Sitar ozre v petinosemdeset let svojega življenja, ki jih bo dopolnila prav jutri, se spomni na vse lepe dogodke, ki ji danes ob misli nanje polepšajo vsakdanjik, pa tudi na tista težja obdobja, ki jih je premagala z delom in dobro voljo. Življenje v Nemčiji, šest otrok, nesreče, izgube. Že pred leti je svojim otrokom povedala, da bo tretje življenjsko obdobje preživela v domu starejših. Otroci so si v Nemčiji ustvarili družine, sama pa je prišla v Dom starejših Šentjur, kamor je po nesreči, ko je ostal na invalidskem vozičku, prišel tudi njen sin. "Sem zelo bogata, ker zjutraj lahko sama vstanem in grem na zajtrk," pravi. Gospo Marijo Sitar je obiskala Lucija Fatur.

Gospa Marija Sitar: "Težke stvari moraš kar sprejeti."

Ko se gospa Marija Sitar ozre v 85 let svojega življenja, ki jih bo dopolnila prav jutri, se spomni na vse lepe dogodke, ki ji danes ob misli nanje polepšajo vsakdan, pa tudi na tista težja obdobja, ki jih je premagala z delom in dobro voljo. Življenje v Nemčiji, 6 otrok, nesreče, izgube. Že pred leti je povedala svojim otrokom, da bo tretje življenjsko obdobje preživela v domu starejših. Otroci so si v Nemčiji ustvarili družine, sama pa je prišla v Dom starejših Šentjur, kamor je po nesreči, ko je ostal na invalidskem vozičku, prišel tudi njen sin. “Sem zelo bogata, ker zjutraj lahko sama vstanem in grem na zajtrk,” pravi.

V Dom starejših Šentjur je prišla pred enajstimi leti po operacijah.

Kljub operacijam si nikoli nisem mislila, da bom dočakala toliko let in da bom še takole aktivna. Ko sem že pred leti povedala otrokom, da bom, ko bo prišel ta čas, odšla v dom, se najprej niso strinjali, a vendarle so zdaj pomirjeni, ko vidijo, da sva oba s sinom, ki je po nesreči ostal na invalidskem vozičku, na varnem in da lepo skrbijo za naju.

Delovna leta je preživela v Nemčiji, tam so se rodili tudi štirje otroci, dva pa v Sloveniji.

V Nemčiji sem bila tudi prostovoljka, pomagala sem starejši gospe. Sicer pa sem delala marsikaj.

Ker pa življenje ne piše le lepih zgodb, je tudi gospa Marija doživela precej žalostnih. Izguba otrok te zaznamuje za vedno.

Delo je bilo tisto, ki me je reševalo. Veste, težke stvari moraš kar sprejeti. Vedno sem se potrudila, da sem šla naprej. Tudi tukaj v Domu ne razmišljam o tem, da so otroci daleč. Slišimo se, občasno seveda tudi vidimo. Tako pač je. Sem aktivna in razveselim se vsakega novega dne.

 

Lucija Fatur