Ta teden obeležujemo boj proti raku na materničnem vratu. Slovenija se uvršča v med države z najnižjo pojavnostjo te bolezni, strokovnjakinje in strokovnjaki pa pozivajo k še večji osveščenosti, saj so prepričani, da so lahko rezultati preventivnih ukrepov še boljši.

Evropski teden boja proti raku na materničnem vratu

Slovenija se uvršča v med države z najnižjo pojavnostjo te bolezni, strokovnjakinje in strokovnjaki pa pozivajo k še večji osveščenosti, saj so prepričani, da so lahko rezultati preventivnih ukrepov tudi boljši. Ker je glavni povzročitelj raka na materničnem vratu virus HPV, ki se prenaša s telesnimi stiki, se enotno sporočilo različnih stroke glasi, da cepljenje proti okužbi s HPV in udeležba v programu ZORA rešujeta življenja.

Cepljenje je najboljše orožje, ki smo ga kadarkoli imeli proti HPV- ju. Programi kot je ZORA pomagajo detektirati rakave spremembe, ne morejo pa preprečiti okužbe. Zato je absolutna preventiva cepljenje.

Kot še pojasnjuje doc. dr. Leon Meglič iz ginekološke klinike UKC v Ljubljani , sta omenjena ukrepa tako učinkovita, da je Svetovna zdravstvena organizacija spomladi leta 2018 pozvala k eliminaciji raka materničnega vratu. Čeprav Slovenija v zadnjih letih dosega izvrstne rezultate, pa se stroka strinja, da je potrebnega še več ozaveščanja, saj je precepljenost še vedno prenizka.  Zato strokovnjakinje in strokovnjaki pozivajo starše, da se odločijo za cepljenje svojih otrok. Cepljenje proti okužbam s HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole in za zamudnike se plača iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Mladostnice in mladostniki se lahko proti HPV cepijo tudi v ambulantah za študente. Cepljenje je priporočljivo tudi za vse ostale, ženske in moške, saj se z virusom HPV lahko okužijo kadarkoli v življenju. Prav tako strokovnjakinje pozivajo ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo pregledov v okviru državnega programa ZORA, v katerem pravočasno odkrivajo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu. Kot opozarja Mojca Florjančič iz Zveze slovenskih društev za boj proti raku, letno še vedno zboli okoli 120 žensk.

Letno imamo preko tri tisoč registriranih predrakavih sprememb. Zboli od 120 do 150 žensk. Najbolj modro je, da se mlajša dekleta cepijo, potem pa hodijo tudi na presejalne preglede v okviru državnega programa ZORA.

Strokovnjakinje in strokovnjaki so še poudarili, da bi k popolni eliminaciji raka materničnega vratu pripomoglo tudi cepljenje moških, saj so slednji prav tako prenašalci virusa, ki povzroča hude zdravstvene zaplete tudi pri njih.

Tita Mayer