V tednu pred kulturnim praznikom se bo Prvi odpravil na obisk med ljubiteljske gledališčnike v Starem trgu pri Ložu. Obiskali bomo člane Delavsko-prosvetnega društva Svoboda Loška dolina, ki vsako leto z gledališko igro navdušijo tako domačine kot gledalce drugod po Sloveniji in v zamejstvu. Kakšne lastnosti mora imeti dober ljubiteljski igralec, kako brez profesionalnih scenografov in kostumografov pripravijo sceno in kostume, s katerimi težavami se srečujejo amaterska gledališča in zakaj v Loški dolini kljub vsemu vztrajajo že skoraj stoletje?

Prvi na obisku pri članih DPD Svoboda Loška dolina

V tednu pred kulturnim praznikom se je Prvi odpravil na obisk med ljubiteljske gledališčnike v Stari trg pri Ložu. Obiskali smo člane Delavskega prosvetnega društva Svoboda Loška dolina, ki vsako leto z gledališko igro navdušijo tako domačine kot gledalce drugod po Sloveniji in v zamejstvu. Društvo deluje že 98 let, najbolj vztrajni pa so prav člani gledališke sekcije, čeprav je znano, da se amaterska gledališča pri nas srečujejo s številnimi težavami. Poleg financ sta glavni težavi usklajevanje prostega časa vseh sodelujočih in prostor, saj društvo trenutno gostuje v zasebnem objektu, je povedala režiserka Andreja Buh. Vztrajajo tudi zaradi dobre ekipe, pravi igralec Simon Baraga.

“Družimo in srečujemo se tudi v zasebnem življenju, sodelujemo tudi pri drugih kulturnih projektih. Smo prijatelji.”

V vseh teh letih se je seveda nabralo za celo knjigo nepozabnih spominov in zabavnih dogodkov, nekaj jih je naštel Emil Kandare.

“Na neko gostovanje smo prišli brez ene od miz, ki so bile del scene, pozabili smo tudi že igralca …” Več v posnetku.

Andreja Čokl, Marko Škrlj