Iz Brsulja se oglaša Mojca Širok.

Iz vetrovnega Bruslja se oglaša Mojca Širok

Nedavna raziskava poslovnega časnika CEOWORLD je na prvo mesto najdražjih držav za življenje uvrstila Švico. Sledijo Norveška, Islandija, Japonska, Danska, evropska prestolnica Bruselj je na 18. mestu. “Če Belgijo primerjam z Italijo, kjer sem živela 13 let, lahko rečem, da razlike so, a ne tako velike. V Bruslju je dražje in vpliva na vsakdan predvsem tujcev, ki delajo v evropskih ustanovah, draginjo v lokalih in restavracijah. V trgovinah pri cenah na prvi pogled ni velikih razlik, ko greš na pijačo, se usedeš in naročiš pico ali kaj drugega, pa je to očitno.

Je pa tako, da moraš tudi vedeti, kam iti, kje nabrati stvari, ki so ugodnejše. Npr. svežo zelenjavo. Ta je lahko na pravih mestih veliko cenejša kot recimo tudi na ljubljanski tržnici ali v supermarketih. Draginja po statistiki nedvomno drži, a se ji je mogoče tudi v Bruslju izogniti,” opisuje naša dopisnica Mojca Širok.

Sprostitve na trgu nepremičnin zaradi odhoda Velike Britanije iz Evropske unije ne bo, saj velikega preseljevanja ni bilo. “Britanci, zaposleni v institucijah Unije, so v tem času dobili državljanstvo katere druge od evropskih držav, da so lahko ostali na svojih delovnih mestih. K temu je denimo Belgijo pozval tudi prejšnji predsednik komisije Juncker. Številni Britanci so se odločili za to in ostali,” še pove Širokova.

Andreja Gradišar