Test za novi koronavirus že v Sloveniji

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, se iz Kitajske širi po svetu; s prvimi primeri v Evropi je vse bliže tudi Sloveniji. Na Ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da smo na pojav virusa v Sloveniji pripravljeni. Prof. dr. Miroslav Petrovec, vodja osrednjega slovenskega laboratorija za prepoznavanje virusnih okužb (Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani), potrjuje, da bodo s testom, ki je že na voljo, lahko novi koronavirus hitro prepoznali.

Okužba z novim koronavirusom večkrat poteka blago – kot prehladno obolenje; v nekaterih primerih pa se lahko zaplete z virusno pljučnico, pravi infektologinja Barbara Bitežnik s Klinike Golnik. Pojasnjuje, da je zdravljenje okužbe simptomatsko in podporno, saj zdravila za novi koronavirus še ni.

Novi koronavirus se prenaša z živali na človeka. Potrdili so tudi prenos s človeka na človeka. Najverjetneje se prenaša kapljično; z bližnjim stikom z okuženo osebo in tudi preko prijemanja okuženih predmetov, če se nato z rokami dotikamo obraza. Spomnimo: Tudi SARS povzroča koronavirus. Izbruhnil je na Kitajskem in v letih 2002 in 2003 v sedemnajstih državah po svetu zahteval skoraj 800 življenj, okuženih je bilo več kot 8000 ljudi. Po zdaj zbranih podatkih se novi koronavirus širi hitreje kot SARS, vendar pa je manj smrtonosen.

Več informacij – možen tudi pogovor z infektologom (NIJZ)

Novi koronavirus – pogosta vprašanja in odgovori (NIJZ)

Iztok Konc