Ultrazvok

Infektolog: Novi koronavirus je izredno nalezljiv

Dr. Andrej Trampuž je govoril z Nemci, evakuiranimi iz Vuhana, ki so zdaj v izolaciji

koronavirus103
foto: JohnsHopkins CSSE, 5.2.2020/ WHO, CDC, ECDC, NHC, DXY

Širjenje novega koronavirusa zaposluje številne strokovnjake. Med njimi je tudi infektolog prof. dr. Andrej Trampuž, ki v največji evropski bolnišnici – berlinski Charite – vodi oddelek za okužbe poudarja, da je karantena v tem trenutku najbolj učinkovit ukrep za omejitev epidemije. Dr. Trampuž je že govoril z nekaterimi izmed tistih, ki so jih nemške oblasti pred dnevi evakuirale iz Vuhana na Kitajskem in so zdaj v izolaciji. Strokovnjak poudarja, da je karantena ustrezen in učinkovit ukrep, ki zameji oziroma omeji širjenje virusa.

Med previdnostnimi ukrepi, tako dr. Trampuž, je pogostejše umivanje rok; še bolj od umivanja pa je, po njegovih besedah, učinkovito razkuževanje rok z alkoholnim razkužilom.

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da se bolezen kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Po podatkih iz Kitajske sklepajo, da okužba z novim koronavirusom pri približno 80 odstotkih okuženih poteka v lažji obliki; 20 odstotkov obolelih pa naj bi imelo težak potek s hudimi zapleti.

Koliko že vemo o novem koronavirusu?

Več informacij – možen tudi pogovor z infektologom (NIJZ)

Novi koronavirus – pogosta vprašanja in odgovori (NIJZ)