V noči, ki preveša v svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, bomo gostili Janija Kovačiča, slovenskega kantavtorja, ki prav na ta dan v svet pošilja monografijo z zvočnim albumom Orfej iz pekla. Gre za izbor pesmi iz koncentracijskih taborišč. Pisal in zbiral jih je Poljak Aleksander Kulisiewicz [izg. Kuliševič]. Pesmi obujajo spomin na dejanja, ki se ne smejo ponoviti in govorijo o moči glasbe, ki rešuje življenja. V pogovoru s Simono Moličnik bo Jani Kovačič predstavil to novo izdajo. Danes bo izšla v sozaložništvu Prvega programa Radia Slovenija, Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU in založbe ZKP.

Orfej iz pekla

V noči, ki preveša v svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, bomo gostili Janija Kovačiča, slovenskega kantavtorja, ki prav na ta dan v svet pošilja monografijo z zvočnim albumom Orfej iz pekla. Gre za izbor pesmi iz koncentracijskih taborišč. Pisal in zbiral jih je Poljak Aleksander Kulisiewicz. Jani Kovačič je skupaj s Simono Klemenčič prevedel in izvedel 23 pesmi iz te zbirke spomina, ki neposredno razgalijo absurd človeštva. Odpirajo silo spomina o dejanjih, ki se ne smejo ponoviti in o moči glasbe, ki tudi ob uničenju dostojanstva zmore rešiti življenja. Knjiga z zvočnim albumom danes prihaja med ljudi v sodelovanju Prvega programa Radia Slovenija, ZRC SAZU in Založbe ZKP.

Jani Kovačič bo s svojim sporočilom uvedel svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, predstavil Orfeja iz pekla in povabil na drevišnji koncert v Atrij ZRC. Poslušalci Prvega programa pa boste lahko slišali tudi koncert ob 20.00.

Simona Moličnik