Ko smo ljudje v stisku s časom ali prostorom, znamo biti precej iznajdljivi. To velja tudi za rabo jezika. Da bi bili pri njej bolj ekonomični, smo iznašli okrajšave. Tako, če želimo napisati »in tako dalje«, napišemo le kratko »itd-pika«. Če se nam mudi pri zapisu imena, napišemo le začetnico imena in priimka. Delamo pa pri vsem skupaj tudi precej napak. Na nekaj najpogostejših opozarjamo v nadaljevanju s pomočjo doc. dr. Tine Lengar Verovnik, predavateljice na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in sodelavke Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Okrajšave (ipd., tj., npr., pr. n. št., ga. ...) uporabljamo zaradi gospodarnosti izražanja

Besedo ali besedno zvezo, ki jo želimo okrajšati, običajno okrajšamo do prvih črk. Tako imenovana krajšavna pika sledi vsaki okrajšani prvini, tej sledi presledek. Tak primer je “tako imenovani”, kar zapišemo kot “t. i.”. A obstajajo tudi izjeme (npr., ipd.). Zakaj in kdaj se ne držimo osnovnega pravila, pojasnjuje doc. dr. Tina Lengar Verovnik, predavateljica na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in sodelavka Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU:

“Nekatere okrajšave so v rabi že zelo dolgo časa in pri teh lahko prihaja v procesu dolgotrajnejše rabe do poenostavitev.”

Včasih ne dodamo niti končne pike to velja za mednarodno uveljavljene strokovne izraze, med katere spadajo tudi glasbene oznake. Prav tako brez pike zapišemo ocene v šoli in na fakulteti. Odlično oceno bomo pravilno zapisali “odl (5)”. Sogovornica izpostavlja nekatere druge pogoste napake:

Okrajšava to je –> “tj.”

Doktor, doktorica, magister, magistrica –-> piše se z malo začetnico, torej “dr. ali mag.”

Če gre za zvezo okrajšav, na primer: dr. med., ne smemo pozabiti na presledek med posameznimi sestavinami.

To bi moralo veljati tudi za okrajšavi za gospodarske družbe d. o. o. ter s. p., ki ju pravopisno pravilno zapišemo, če to naredimo nestično. Torej med vsako okrajšano črko in piko, ki ji sledi, zapišemo presledek. A v praksi se je v povezavi s tem pojavila velika težava, ugotavljajo v Jezikovni svetovalnici:

Gospodarske družbe so v slovenske uradne registre zapisane stično. Če so same potem na uradnih obrazcih svoj naziv zapisale nestično, kot bi moralo biti po pravopisu, se je zaradi neujemanja obeh zapisov zgodilo tudi, da so se znašle na seznamu davčnih dolžnikov.

Okrajšav po pravilu ne pregibamo. Ko okrajšave izgovorimo, jih skoraj vedno razvežemo. Ko želimo po okrajšavi postaviti končno ločilo, pike običajno ne uporabljamo, saj je že sestavni del okrajšave in bi prišlo do podvajanja. Lahko pa okrajšavi dodamo klicaj ali tri pike.

Andreja Gradišar