Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Romska kultura se ohranja in razvija predvsem s pomočjo literature.

Romska pesnica in pisateljica, Mladenka Šarkezi, je ob koncu minulega leta izdala tretjo knjigo. V njej je med drugim zapisala vtise težkih življenjskih preizkušenj.

Čeprav sem se rodila v romskem naselju Dolič na Goričkem, mi žal ni bilo dano odraščati pri svojih starših, ampak sem odraščala pri rejniški družini v Žepovcih na Apaškem polju. Za svoje otroštvo bi rekla, da je bilo zelo lepo, tudi rejnica je zame in posvojenega brata skrbela zelo dobro. Njena spodbuda mi je dala moči, da sem uspešno končala študij v Mariboru in pridobila naziv diplomirane teologinje pastoralno socialne smeri. A vseeno je nekaj manjkalo.

Več o tem v Naših poteh, kjer smo skočili čez mejo in obiskali Center za izobraževanje odraslih Čakovec. Tam je na delovnem mestu profesorice razrednega pouka za odrasle zaposlena, po neuradnih podatkih še vedno edina Rominja s pedagoško izobrazbo v hrvaškem Medžimurju, Natalija Sklepič, ki nam je med drugim zaupala, kako sama, kljub izobrazbi, še vedno ohranja romsko kulturo in jezik.

Sprehodili se bomo po romskem oddelku Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Njena direktorica, Klaudija Šek Škafar pravi, da gre za prvi tovrstni oddelek v Sloveniji.

Oddelek z romsko tematiko Romano kher smo odprli leta 2015, ki je nastal kot rezultat projekta Romano Kher – Romska hiša v tesnem sodelovanju z romskim društvom Phuro Kher – Stara hiša. Nimamo pa samo oddelka, namenjenega romski tematiki, v naši knjižnici pripravljamo tudi številne kulturne dogodke, posvečeni romski kulturi. Predstavljamo mlade romske pisatelje in umetnike, v  lanskem letu smo tako predstavili eno daljše prozno delo romskega avtorja ter romsko poezijo dveh mladih romskih avtorjev, razstavili pa smo tudi abstraktna dela romskega umetnika, Marcela Baranje.

Prekmurska skupina Romano Glauso – Romski glas pa se že pripravlja na izid albuma prvenca, ki ga najavlja njihov najnovejši single Dam, dam.

Sandi Horvat