Te dni je vse okoli nas veliko srčkov in pogovorov o ljubezni. In najbrž bi ob besedi »čustva« marsikdo hitro pomislil prav na ljubezen- a gre seveda samo za delček pisanega mozaika naših emocij, ki pa niso nujno vedno pozitivne. Tudi čustva imajo svojo zgodbo in rastejo skupaj s človekom. Kako se razvijajo v prvih mesecih po našem rojstvu bomo raziskovali s pomočjo razvojne psihologinje prof. dr. Urške Fekonja.

S prof. dr. Urško Fekonja o tem, kako se razvijajo čustva v prvih mesecih našega življenja.

Te dni je vse okoli nas veliko srčkov in pogovorov o ljubezni. In najbrž bi ob besedi “čustva” marsikdo najprej pomislil prav na ljubezen – a gre seveda samo za delček našega pisanega mozaika emocij, ki pa niso vedno pozitivne. Ampak tudi čustva imajo svojo zgodbo in rastejo skupaj z nami. Kako se razvijajo, ko se rodimo, pa smo vprašali prof. dr. Urško Fekonja, razvojno psihologinjo z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Marsikdo bi pomislil, da se najprej rodi ljubezen.

Ne, ni ljubezen, čeprav nam mogoče zdaj v tem času najprej pride v pamet. Ljubezen je bolj kompleksno čustvo. Prva čustva, ki se razvijejo takoj po rojstvu, so temeljna čustva- veselje, zanimanje, presenečenje, strah, jeza, žalost in gnus.

Tokrat gremo torej na sprehod po našem limbičnem sistemu.

Limbični sistem je eden od sistemov v možganih, ki je povezan z razvojem čustev, vendar pa pri razvoju čustev sodelujejo še druga področja možganov. Ko govorimo o razvoju čustev, ne govorimo samo o razvoju izražanja ali doživljanja čustev in ne samo temeljnih čustev, ampak tudi sestavljenih čustev, nasprotujočih si čustev. Govorimo tudi o uravnavanju in razumevanju čustev. Gre za celovit sistem, proces, ki je tudi hkrati eden temeljnih procesov, pomembnih tudi za razvoj drugih področij posameznikovega življenja.

 

Mojca Delač