Intervju

»Dobiti denar za svojo stvar, to je največji izziv.«

Luka Marčetič, avtor filmske uspešnice Pr' Hostar in humoristične serije V dvoje

luka+marcetic
Processed with VSCO with c3 preset
foto: Luka Marčetič osebni arhiv

Tik pred vrhuncem podeljevanja nagrad filmskim ustvarjalcem, Oscarje bodo podelili v ponedeljek, se bomo z Luko Marčetičem pogovarjali o filmih, serijah, ponudnikih videa na zahtevo in burnem dogajanju na področju svetovne in domače video produkcije. Luka Marčetič se je rodil v Zagrebu, ob koncu prejšnjega tisočletja. Pri 14 tih se je z družino preselil v Brežice, med študijem na Inštitutu in akademiji za multimedije pa nato v Ljubljano.

Njegova ustvarjalna pot se je začela z objavljanjem videov na youtubu, kjer si je pridobil več tisoč naročnikov in zbral več milijonov ogledov. Prvih 10 let je delal zastonj. Praktično brez finančnih sredstev je posnel film Pr’ Hostar, ki si ga je v kinu ogledalo več kot 200 tisoč ljudi. Pr’Hostar je postal najbolj gledani slovenski film v samostojni Sloveniji.

»Včasih sem gledal čim manj, nisem hotel, da bi to vplivalo na mojo ustvarjalnost. To je bila napaka. Zdaj gledam čim več, želim biti na tekočem.«

Zase pravi, da je nadpovprečni gledalec filmov, serij in drugih video vsebin, od denarja pa je odvisno, na kakšen način, s katerimi igralci in s kakšnimi režijskimi prijemi bo povedal svojo zgodbo.

»Filmska ekipa je kot ena vas, zato je to tako drago. Vse te ljudi je treba plačati. Drag šport je to, drag.«