V tokratnem KiKs-u obnavljamo slovnična pravila, ki se nanašajo na sklanjanje samostalnikov. Sklanjatve ne predstavljajo težav le tistim, ki se z jezikom ne ukvarjamo podrobno, tudi jezikoslovci občasno namrščijo obrvi in preverijo dvakrat, kaj drži in kaj ne. Kot je mnenja Katarina Minatti, lektorica na Radiu Slovenija, je znanje materinščine v odrasli dobi odvisno od posluha in od tega, v kakšnem okolju smo odraščali kot otroci.

Tokrat o sklanjanju

V tokratnem KiKs-u obnavljamo slovnična pravila, ki se nanašajo na sklanjanje samostalnikov. Sklanjatve ne predstavljajo težav le tistim, ki se z jezikom ne ukvarjamo podrobno, tudi jezikoslovci občasno namrščijo obrvi in preverijo dvakrat, kaj drži in kaj ne. Kot je mnenja Katarina Minatti, lektorica na Radiu Slovenija, je znanje materinščine v odrasli dobi odvisno od posluha in od tega, v kakšnem okolju smo odraščali kot otroci:

“Pogosto podedujemo po starših zanimanje za jezik ali nadarjenost za to. Če starši otroka popravljajo, če sami govorijo pravilno, bo otrok tudi sam govoril pravilno, ko odraste. Pomembno je tudi, ali bere ali ne bere.”

“V daljavi sem videl mati in hči, ki sta z vaškimi otroci in s tremi psmi stopali po klancu, sosedovi gospej na drugi strani ulice pa sem voščil dobro jutro.”

Če se vam ta poved zdi povsem v redu, potem le prisluhnite tokratni epizodi rubrike KiKs.

Peter Močnik