Nebo bo v letu 2020 postreglo z nekaj zanimivimi astronomskimi pojavi. V Sloveniji se ne bomo veselili Sončevega mrka, opazovali pa bomo lahko številne planete, med njimi Saturn, Jupiter in Venero. Letošnje leto je posebno tudi zaradi svoje dolžine, saj je prestopno in šteje 366 dni. Kaj vse nam prinaša astronomsko leto 2020 je Andreja Gomboc, profesorica astronomije in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, zaupala v pogovoru Marku Rozmanu.

Ob pomoči projekta GoChile si bomo lahko v Sloveniji ogledali ozvezdja na južnem delu neba

Nebo bo v letu 2020 postreglo z nekaj zanimivimi astronomskimi pojavi. V Sloveniji se ne bomo veselili Sončevega mrka, opazovali pa bomo lahko številne planete, med njimi Saturn, Jupiter in Venero. Letošnje leto je posebno tudi zaradi svoje dolžine, saj je prestopno in šteje 366 dni.

Dr. Andreja Gomboc, profesorica astronomije in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, poudarja, da bo spomladi pozornost pritegnila Venera. Gre za planet, ki ga je ob čistem ozračju mogoče videti celo podnevi.

Venera je najsvetlejša izmed planetov. Ker je bližje Soncu kot Zemlja, je tudi v preteklosti dobila naziv “večernica” ter tudi “danica”. Lahko jo opazimo v mraku ali na začetku noči. Vedno je v bližini Sonca, največ je sicer 47 kotnih stopinj stran od njega.

Mars bo 14. oktobra viden vso noč. V prvem tednu oktobra bo rdeči planet z 62 milijoni kilometrov oddaljenosti dosegel točko, na kateri bo najbližje Zemlji. Nekaj časa bo videti celo svetlejši od ogromnega Jupitra. Spet se bomo lahko veselili vsakoletnih meteorskih rojev. Prvi je bil že viden v noči na 4. januar, ko je bil dejaven meteorski roj kvadrantidov. Najbolj živahno bo letos med Perzeidi med 9. in 13. avgustom. To je tudi najbolj opazovan meteorski roj, ko nebo v eni uri preleti približno sto utrinkov.

Po besedah dr. Andreje Gomboc bo za Slovenijo leto 2020 posebno po tem, da bomo dobili vpogled na južno nebo.

GoChile je izobraževalni, nekomercialni projekt, ki ga vodita Univerza v Novi Gorici in astronomska revija Spika. Naš teleskop bo stal na izjemni lokaciji, pripravljen za izjemne astronomske raziskave, rezultate in fotografije vesolja. S teleskopom, ki bo daljinsko upravljan, bomo lahko pogledali v zvezde in ozvezdja na južnem delu neba. Lahko bomo videli zvezde, ki jih v Sloveniji sicer ne vidimo.

 

Marko Rozman