Le še nekaj ur je do izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. Ker sta obe strani potrdili izstopni dogovor, večjih sprememb vsaj do konca tega leta v odnosih ne bo. O tem smo se pogovarjali z britansko veleposlanico v Sloveniji.

Pogovor z britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey

Le še nekaj ur je do izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. Ker sta obe strani potrdili izstopni dogovor, večjih sprememb vsaj do konca tega leta v odnosih ne bo.

Nič se ne bo spremenilo za potovanja 1. februarja. Upam, da bo v Londonu ali Manchestru sijalo sonce, ko bodo tja prispeli slovenski turisti.

Dobra stran izstopa je, da iz Evropske unije odhajamo na podlagi dogovora, pravi britanska veleposlanica Sophie Honey. V času prehodnega obdobja tako za podjetja kot državljane vse ostaja enako.

Eden od ključnih elementov tega dogovora je, da ščiti pravice evropskih državljanov, na primer slovenskih, ki so si ustvarili življenje v Združenem kraljestvu ter Britancev v Sloveniji in drugih članicah unije. Torej, njihova pravica, da še naprej živijo in delajo tako kot so doslej, je zaščitena. In ne le za letošnje prehodno obdobje, ampak za vse življenje, dokler bodo zakonito živeli v državi.

Sandra Krišelj